neděle 30. června 2024

Následující dva víkendy přinesou masakr na silnicích, do Tater jeďte autovlakem

Začátek prázdnin a páteční volno díky státnímu svátku vynesou následující dny mezi ty s největší intenzitou odjezdů na dovolenou. Za odpočinkem vyrazí až o 400 procent víc lidí než o předchozích červnových víkendech.

CDID5092

Autovlak Českých drah.
Zdroj: České dráhy

  • Autovlak Českých drah.
  • Zdroj: České dráhy

Příští prodloužený víkend zase využijí k cestám za rodinou Slováci, Poláci a další cizinci, kteří u nás dlouhodobě pracují. V dopravních prostředcích i na silnicích tak bude plno.

„Obrovský nárůst je vidět například u odjezdů na dovolenou do Chorvatska. Počty rekreantů, kteří míří k Jadranu, narostou tento pátek skokově až na čtyřnásobek. Navíc ve srovnání s loňským rokem je zájem o dovolenou v Chorvatsku zatím přibližně o deset procent vyšší. Očekáváme, že jako každý rok bude celkový počet českých turistů v Chorvatsku atakovat milionovou hodnotu,“ říká Blanka Hrubá, ředitelka cestovní kanceláře, která se na Chorvatsko zaměřuje.

Řada dovolenkářů letos pojede vlastním autem, oproti předchozím letům totiž není mezi Českem a Chorvatskem přímé vlakové spojení. Sezónní vlaky ale zamíří k Baltskému moři, do Berlína a do Tater.

Noční vlaky z Bohumína vozí turisty do letovisek u Baltského moře. Cílové stanice jsou Hel, Leba a Kolobrzeg, zastavuje se ale také v Gdaňsku nebo v Sopotech. Vlaky odjíždí z Bohumína každý den od 21. června do 31. srpna. „Úplnou letošní novinkou je zavedení nočního páru vlaků Berliner, který umožňuje prodloužit si pobyt v Berlíně do pozdních večerních hodin. Z Berlína odjíždí až v 0:36 hod. a do Prahy přijíždí ráno v 5:24 hod. V provozu bude každý den až do 15. září,“ představuje nové posilové spojení české a německé metropole člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta.

K cestám na prázdniny lze využít i další pravidelné spoje Českých drah. Rychlíky a spěšné vlaky jezdí například do oblasti Jeseníků, východních Krkonoš, do Beskyd, na Šumavu, do jižních Čech a do dalších turisty vyhledávaných oblastí.

Vlakem lze pohodlně cestovat také do řady rekreačních oblastí v zahraničí. Cesta z Čech do Popradu do slovenských Tater trvá šest a půl hodiny. Na východ Slovenska lze cestovat také nočním vlakem a do Popradu a Košic jezdí autovlak. „Cestující si tak může do vlaku vzít i vlastní automobil a v cíli cesty podnikat další výlety,“ říká Ješeta. Pohodlné spojení vlakem existuje i do různých alpských oblastí především v Rakousku a ve Švýcarsku nebo na jižní Slovensko a do Maďarska, do oblastí vyhlášených termálními koupališti.

Související

stanování
Cestování Ekologie

Mladí Češi podporují při cestování udržitelnost

Zahrada na zámku v Lysicích.
Cestování Tipy na výlety

Zahrada zámku v Lysicích zve návštěvníky po rozsáhlé rekonstrukci

klimakreténi
Zahraniční

Klimatičtí aktivisté v Berlíně ukončili hladovku a přilepili se k silnici

elektroautobus
Zahraniční Elektromobily

V Evropě roste poptávka po bezemisních autobusech