úterý 2. července 2024

Násilí napáchané na dětech dosáhlo loni extrémní úrovně

Loni došlo kvůli konfliktům v Gaze a Súdánu k extrémní míře násilí napáchaného na dětech.

zrněné dítě v Gaze

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zpráva OSN uvádí, že loni dosáhlo násilí napáchané na dětech v ozbrojených konfliktech extrémní úrovně. Informaci zveřejnila agentura AFP, která má zprávu k dispozici. Každoroční zpráva OSN „Děti v ozbrojených konfliktech“ zařadila súdánskou armádu i konkurenční Jednotky rychlé podpory (RSF) na černou listinu za „zabíjení a mrzačení dětí a útoky na školy a nemocnice“.

Na černou listinu byl přidán také Hamás a ozbrojené křídlo Palestinského islámského džihádu za útok na Izrael loni 7. října, stejně jako izraelská armáda za odvetnou kampaň proti Hamásu v Gaze. „V roce 2023 dosáhlo násilí proti dětem v ozbrojených konfliktech extrémní úrovně s šokujícím nárůstem vážných porušení o 21 procent,“ uvedl ve zprávě generální tajemník OSN Antonio Guterres. Kompletní zpráva má být zveřejněna ve čtvrtek.

OSN loni ověřila přes 30 tisíc porušení spáchaných proti dětem, včetně 5 302 zabití, 6 348 zranění a 8 655 případů náboru a využit dětí v konfliktech. Rovněž OSN eviduje více než čtyři tisíce únosů dětí v loňském roce. „Nikdy jsme neověřili tolik porušení proti dětem jako v loňském roce,“ uvedl pro AFP vysoký představitel OSN, který si přál zůstat v anonymitě.

V rámci konfliktu v Gaze OSN ověřila, že při útoku 7. října bylo v Izraeli a na Zápandím břehu Jordánu zabito 43 izraelských dětí a dalších 47 dětí bylo uneseno Hamásem a dalšími palestinskými skupinami. Zpráva také potvrdila smrt 2 141 palestinských dětí v pásmu Gazy v roce 2023, přičemž 2 051 bylo zabito mezi 7. říjnem a 31. prosincem. V rámci války na Ukrajině zůstala ruská armáda a přidružené ozbrojené skupiny na černé listině za zabití 80 dětí na Ukrajině v roce 2023 a zranění 339 dalších.

Autor: Šimon Mitro

Související

9298444535_09e25b52db_b
Zahraniční

Maďarsko se ujalo unijního předsednictví a Orbán zamířil do Kyjeva

GRZBs3NXwAAzBJJ
Zahraniční

Tajné služby odvrátily na Ukrajině pokus o převrat. Stopy vedou do Ruska

Volodymyr Zelenskyj na setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem na návštěvě USA.
Zahraniční

Ukrajinu v NATO nechce Trump ani Biden, přiznal Zelenskyj pro americký list

GRYtu6NbgAEiQ09
Zahraniční

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení