pátek 18. října 2024

NASA neví, kdy se astronauti vrátí na Zemi. Starliner je stále nefunkční

NASA čelí vážným komplikacím s kosmickou lodí Starliner, která měla přivézt astronauty Barryho Wilmorea a Sunitu Williamsovou zpět na Zemi. Dvojice je stále uvězněná na Mezinárodní vesmírné stanici.

profimedia-0886702364

Astronauti Butch Wilmore a Suni Williams zůstávají uvězněni ve vesmíru na ISS.
Zdroj: Profimedia / AFP PHOTO / NASA

  • Astronauti Butch Wilmore a Suni Williams zůstávají uvězněni ve vesmíru na ISS.
  • Zdroj: Profimedia / AFP PHOTO / NASA

Astronauti Barry Wilmore a Suni Williams zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) o měsíc déle, než bylo plánováno. Kosmická loď Starliner, kterou použili k přeletu, čelí technickým problémům, které znemožnily jejich návrat na Zemi. NASA zatím nedokáže stanovit, kdy se posádka bude moci vrátit domů.

Starliner, který měl astronauty přivést zpět 14. června, se potýká se závadou na naváděcích tryskách. Z pěti vadných trysek se čtyři podařilo opravit, přesto návrat posádky zůstává nejistý. NASA uvedla, že návrat bude možný až po úplném vyřešení problémů. Pokud se loď Starliner nepodaří zprovoznit, NASA zvažuje použití kosmické lodi Dragon od SpaceX. Tento plán však komplikuje skutečnost, že SpaceX momentálně řeší problémy a nemá aktuálně povolení pro pilotované lety.

Vědci a technici intenzivně zkoumají příčiny problému, který se objevil během přistání na ISS. Podle prvních analýz by mohlo být na vině vadné těsnění. Další analýzy jsou však nezbytné k určení přesné příčiny. NASA objednala kosmická plavidla od SpaceX a Boeingu před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty. Zatímco Crew Dragon od SpaceX úspěšně vzlétl s posádkou v roce 2020, Starliner od Boeingu čelil mnoha průtahům a odkladům, což vedlo k jeho prvnímu letu až letos v červnu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jupiterův měsíc Europa
Zahraniční Vesmír

Europa pod drobnohledem. NASA u Jupiterova měsíce hledá život

Výroba Boeingu.
Ekonomika

Boeing propustí 17 tisíc lidí

solární bouře
Zahraniční Vesmír

Blíží se silná sluneční bouře. Hrozí výpadky proudu

hq720
Ekonomika

Vedení Boeingu dál jednat nebude. Odborářská stávka však bude pokračovat