pondělí 16. září 2024

NASA mění posádku své mise kvůli Starlineru. Dvě astronautky zůstávají na Zemi

NASA upravila sestavu posádky pro příští misi SpaceX Crew 9 na Mezinárodní vesmírnou stanici. Dvě astronautky, včetně velitelky Zeny Cardman, byly vyřazeny, aby uvolnily místa pro návrat posádky Starlineru.

Astronautky Zena Cardman a Stephanie Wilson byly vyřazeny z posádky mise Crew 9.

Astronautky Zena Cardman a Stephanie Wilson byly vyřazeny z posádky mise Crew 9.
Zdroj: NASA

  • Astronautky Zena Cardman a Stephanie Wilson byly vyřazeny z posádky mise Crew 9.
  • Zdroj: NASA

NASA provedla změny v nadcházející misi SpaceX Crew 9 na Mezinárodní vesmírnou stanici, která odstartuje 24. září. Velitelka Zena Cardman a zkušená astronautka Stephanie Wilson byly vyřazeny z letu, aby poskytly místa astronautům Boeingu Starliner pro jejich bezpečný návrat v únoru příštího roku. Na palubě Crew Dragon tak poletí Nick Hague, bývalý testovací pilot F-16, a ruský kosmonaut Alexander Gorbunov.

Hague nyní převezme roli velitele mise místo Cardman, zatímco Gorbunov zůstane ve funkci specialisty mise. Tato výměna byla součástí širšího programu spolupráce mezi NASA a ruskou vesmírnou agenturou, který zajišťuje, že na palubě stanice je vždy astronaut z každé země, i v případě nečekaného návratu jedné z posádek.

Změny přišly poté, co byly zjištěny problémy s kapslí Starliner, které zdržely původně plánovaný návrat posádky. NASA rozhodla, že se Starliner vrátí na Zemi bez posádky a místo toho využije Crew Dragon pro bezpečný transport astronautů Barryho Wilmora a Sunity Williams. Změny v sestavě Crew 9 potvrdil Joe Acaba, šéf astronautů NASA, který uvedl, že rozhodnutí nebylo snadné, ale že posádka bude i tak plně připravena na svou misi.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace sondy Europa Clipper
Zahraniční Vesmír

Sonda Europa Clipper překonala technické potíže. Prozkoumá oceány u Jupiteru

profimedia-0905521505
Zahraniční Vesmír

Starliner úspěšně doputoval na Zemi. Posádka však zůstala na ISS

profimedia-0901239151
Zahraniční Vesmír

Astronauti se vrátí na Zemi až příští rok. Starliner selhal

profimedia-0890672727
Zahraniční Vesmír

NASA příští týden rozhodne o návratu Starlineru