pondělí 16. září 2024

Národní tým čeká večer rakouský zázrak

Češi si výhrou zajistí čtvrtfinále, soupeř ale trápí favority

profimedia-0873602320.jpg

Rakouská radost po vítězství nad Finy.
Zdroj: profimedia

  • Rakouská radost po vítězství nad Finy.
  • Zdroj: profimedia

Rakousko. Tři jisté body, odpočinkové tempo, další povinná výhra s trpaslíkem, odškrtnuto. Ne ne, tak to si český národní tým před dnešním duelem s alpským soupeřem nemůže myslet ani náhodou. Senzační rakouský trojboj se silnými soupeři naopak burcuje k nejvyšší koncentraci.

Svěřenci trenéra Badera vzdorovali Švýcarům a v divoké přestřelce prohráli až gólem z 60. minuty 5:6. Když jsme u té poslední minuty, ta je pro Rakušany zcela zásadní. V dalším zápase s Kanadou dotáhli ztrátu 1:6! A ano, vyrovnávací trefu zasadili javorovým listům v závěrečné minutě základní části. Nakonec brali bod po neúspěšných nájezdech. Do třetice všeho dobrého si vyšlápli na Finy. Ztrátu 0:2 znovu doháněli v poslední periodě a vítězství jim vystřelil útočník Benjamin Baumgartner dvě desetiny sekundy před třetí sirénou.

Ještě jeden statistický bubák: na šampionátu v roce 2022 s námi vyhráli Rakušané 2:1 na nájezdy.

Konec strašení. Tým složený z domácí a švýcarské ligy okořeněný jednou posilou z NHL prohrál první zápas na mistrovství 1:5 s Dánskem a pořád myslí především na záchranu. „Máme čtyři body a stále se může stát, že spadneme. Naším cílem je záchrana v elitní skupině, ještě pořád nemáme hotovo," mírnil nadšení útočník Peter Schneider, který hrál extraligu za brněnskou Kometu.

A hlavně: kvalita a diváci jsou na české straně. Národní tým zatím prokazuje vysokou morálku. Se silnými Finy a Švýcary ukázal výbornou defenzivu, s Nory a Dány se zase probudili střelci. Před skvělou kulisou těžko někdo z hráčů cokoliv podcení. Tým určitě ještě nevyužije Martina Nečase, který vypadl dnes ráno s Carolinou. Přesto by měl získat povinné tři body, vítězství znamená jistotu postupu do čtvrtfinále.

Pátek 18.5., 20.20: Česko - Rakousko

Autor: Evžen Zavadil

Související

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

Point_Alpha_Ostseite
Zahraniční

Zavál vítr změn. Před 35 lety se otevřela železná opona v Maďarsku

ledovce v Rakousku
Zahraniční Klimatické změny

Rakouské ledovce rychle mizí, varují vědci