čtvrtek 17. října 2024

Národní park Šumava čelí nájezdům černých sběračů borůvek

Národní park Šumava takový nával nelegálních sběračů borůvek už dlouho nezažil. Jen za dva týdny udělili strážci parku pokuty ve výši přesahující 250 tisíc korun.

Sběr borůvek na Šumavě

Strážci udělují pokuty za sběr borůvek prakticky denně.
Zdroj: pixabay.com

  • Strážci udělují pokuty za sběr borůvek prakticky denně.
  • Zdroj: pixabay.com

Načerno natrhané borůvky, každodenní ignorování zákazu vjezdu, ale i vjíždění aut do klidových zón. Strážci národního parku se ale potýkají třeba i s únikem kapalin z osobních automobilů. „Každý rok, když začne sezóna sběru borůvek, řešíme desítky porušení pravidel. Hlavně co se týká špatného parkování a vjezdů za zákazy na účelové komunikace. To co se ale rozpoutalo letos, jsme však ještě nezažili,“ hodnotí aktuální sezónu sběru borůvek vedoucí strážní služby Vít Chlada.

Zpočátku strážci vše řešili pouze domluvou nebo pokutou v nižších řádech tisíců. Nyní se ale musí nájezdům sběračů bránit o něco rezolutněji, zejména u těch, kteří se pro borůvky vracejí opakovaně. Sběr borůvek navíc údajně negativně ovlivňuje život tetřeva hlušce. „Pro tetřeva je mimořádně důležité, aby si vytvořil před zimou dostatečné energetické zásoby, respektive se co nejlépe vykrmil. Hlavní složkou jeho jídelníčku před zimou jsou právě plody brusnicovitých rostlin, zejména borůvek. Pokud si z jakéhokoli důvodu nedokáže vytvořit dostatečné zásoby právě z těchto plodů, může to být pro něj v zimě doslova fatální,“ vysvětluje ornitolog Správy NP Šumava Aleš Vondrka.

Problém strážci vidí i v tom, že jen jedna jediná skupinka sběračů dokáže za den natrhat až 300 litrů borůvek. Přitom je ve všeobecném povědomí, že sběr borůvek pro vlastní potřeby je na území Národního parku Šumava přísně zakázaný.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Vlci
Domácí

Lidé mají problematické vlky nahlašovat, říkají správci Národního parku Šumava

Bílý_vodopád_v_oblasti_Bílá_strž
Domácí

Cesta na Bílou Strž je zavřená. Vyhlídka se však pod vodopád přesouvat nebude

Stožecká_skála_(05)
Domácí

Šumavský park ukáže nová místa. Lidé se dostanou třeba na Stožeckou skálu

Lapač s feromony, který posloužil monitoringu nejvzácnějšího českého brouka, trnoštítce horského
Domácí Příroda

Jeden z nejvzácnějších evropských brouků žije na Šumavě