pondělí 16. září 2024

Národní muzeum na příští rok chystá velkou výstavu o Čingischánovi

Národní muzeum přivítá příští rok dvě velké výstavy. Jedna se zaměří na Čingischána.

Z výstavy Čingischán

Z výstavy Čingischán
Zdroj: Národní muzeum

  • Z výstavy Čingischán
  • Zdroj: Národní muzeum

Národní muzeum v Praze připravuje na příští rok dvě velké výstavy světového významu. V březnu 2025 se návštěvníci mohou těšit na výstavu Čingischán, která představí unikátní sbírky z Národního Čingischánova muzea v Mongolsku. Tuto výstavu následně v září vystřídá expozice 100 předmětů, 100 příběhů z Národního palácového muzea na Taiwanu.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš podepsal smlouvy se svými zahraničními protějšky, což umožní přivézt do Prahy jedinečné předměty světového kulturního dědictví. Výstava Čingischán představí slavného mongolského dobyvatele prostřednictvím cenných exponátů. Naopak tchajwanská výstava nabídne vzácné předměty z čínské císařské historie, které jsou běžně vystavovány jen zcela výjimečně.

Tyto výstavy posílí postavení Prahy jako významného evropského muzejního a kulturního centra,“ uvedl Michal Lukeš. Kromě těchto novinek Národní muzeum také prezentuje českou kulturu v zahraničí. Letos v červnu se na Tchaj-wanu otevřela výstava České hrady a zámky, která představuje bohatství české architektury a historie. Výstava vznikla ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a nabízí pohled na české dějiny prostřednictvím kreseb, fotografií a originálních předmětů.

Autor: Šimon Mitro

Související

České korunovační klenoty
Domácí Zajímavosti

Sedm klíčníků odemkne korunovační klenoty. Zítra začíná jejich výstava

Desfourský palác v Praze
Domácí

Praha investuje do kultury. Zachrání Desfourský palác

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

GXXEU0ZWgAATRby
Domácí

Vltava bude kulminovat v noci na neděli. Už teď ale voda prosakuje do metra