neděle 6. října 2024

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Národní komise geoparků se sejde v České republice. Společně budou řešit výzvy spojené s nedostatečným financováním.

příroda

Ilustrační foto.
Zdroj: mzp.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: mzp.cz

Zástupci geoparků ze zemí Visegrádské skupiny se sejdou v Příbrami, aby vytyčili dlouhodobý rámec spolupráce. Tématy diskuse budou hodnocení a ochrana geoparků a posílení jejich zapojení do rozvoje. „Ministerstvo životního prostředí si na geoparcích cení především toho, že svými aktivitami přispívají k budování vztahu ke krajině, ve které lidé žijí, a k místním tradicím,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle ministra mají geoparky také klíčovou roli v udržitelném rozvoji a podporují rozmanitost místní ekonomiky. Náměstek ministra životního prostředí Jiří Lehejček (Piráti) doufá, že setkání přinese nové možnosti pro podporu rozvoje geoparků. Nedostatečné financování a zapojení místních samospráv jsou oblasti, které potřebují zlepšení.

Setkání Národní komise geoparků zahrnuje terénní exkurze, včetně návštěvy historické hutě Barbora v Národním geoparku Barrandien, která byla nedávno rekonstruována a slouží jako centrum geoparku. „Pro české předsednictví Visegrádské skupiny je zásadní metou nastartovat středoevropskou spolupráci na naplňování nejen Mezinárodního programu geověd a geoparků, ale také strategie Sítě globálních geoparků, která v současnosti slaví dvě dekády své existence,“ říká Martina Pásková, předsedkyně Rady národních geoparků a členka Rady globálních geoparků UNESCO.

Autor: Šimon Mitro

Související

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru