pátek 3. května 2024

Národní divadlo letos prožije rok české hudby. Představí díla klasických mistrů

Klasické české skladatele jako je Bedřich Smetana, Antonín Dvořák nebo Leoš Janáček si připomene Národní divadlo v Praze. Letošek je na jeho scéně rokem české hudby.

1654267082-prodana-nevesta-dsc0948foto_ilona_sochorova

Prodaná nevěsta na scéně Národního divadla.
Zdroj: Národní divadlo

  • Prodaná nevěsta na scéně Národního divadla.
  • Zdroj: Národní divadlo

Program se zaměří na klasická díla českých autorů. Hned 2. března dramaturgové připomenou dvousté výročí narození jedno z nejznámějších českých skladatelů Bedřicha Smetany. V ten den je na programu galakoncert s perličkami z jeho operní tvorby pod vedením světově známých českých dirigentů Roberta Jindry, Tomáše Netopila, Jiřího Rožně a slovenského hosta Rastislava Štúra a v podání nejlepších českých a slovenských sólistů. Na programu nebudou chybět skladby z oper Prodaná nevěsta, Viola, Dalibor, Braniboři v Čechách, Dvě vdovy nebo Hubička.

Zásadní kulturní událostí jara v Národním divadle pak bude repríza poslední opery Antonína Dvořáka Armida s libretem Jaroslava Vrchlického, která se bude hrát v dubnu. Tu si vzal na starosti dirigent Zbyněk Müller a v hlavních rolích se představí pěvci František Zahradníček, Alžběta Poláčková a Svatopluk Sem.

Dílo Antonína Dvořáka si Národní divadlo připomene i na konci roku, kdy do programu zařadí pohádku Čert a Káča. Největší událost jarní sezóny příštího roku se stane premiéra díla Její pastorkyňa Leoše Janáčka.

Autor: Jan Skala

Související

cover_FOK_Hudba_pro_Prahu.width-80.657633c3.fill-600x400
Hudba

Pražští symfonici vydali album českých klasiků. Uctívají krásy hlavního města

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

3540334368_photo (1)
Hudba

Bedřich Smetana bude letos mít své místo na Brutal Assaultu

skladatel_bedrich_smetana_asenior_senior_pxb
Hudba

Před 200 lety se narodil hudební génius Bedřich Smetana