pondělí 6. května 2024

Národní divadlo chystá vizuální kampaň. Vytvoří ji výtvarník Krištof Kintera

Jako každý rok chystá činohra Národního divadla vizuální kampaň. Tentokrát si ke spolupráci pozvala současného nejvyhledávanějšího českého výtvarníka Krištofa Kinteru.

1694510558-kristof-kintera_sezona23-24_mefisto

Plakát Krištofa Kintery pro činohru.
Zdroj: Národní divadlo

  • Plakát Krištofa Kintery pro činohru.
  • Zdroj: Národní divadlo

Pražské Národní divadlo spojilo své síly s nejvyhledávanějším výtvarníkem současnosti Krištofem Kinterou, který bude tvůrcem letošní vizuální kampaně. Kintera už vytvořil plakáty svým typickým rukopisem, technikou, o které zjednodušeně hovoří jako o kresbě. Dokonce prý na nich pracoval technikou kresby elektrickým proudem.

„Plakátu a grafice už se dlouho nevěnuji, ale vztah k tomu přirozeně mám. Ostatně jsem se tím kdysi dlouhá léta živil. Mimo jiné jsem pro Činohru ND zpracovával před dvaceti lety vizuály. Pamatuji si například Psychózu ve 4.48 Sarah Kane nebo Jako naprostý šílenci Williama Mastrosimoneho. Možnost znovu po letech vstoupit do tohoto prostředí mně udělala radost a bavilo mě to, je to takový malinký comeback,“ uvedl Kintera.

Dosavadními vrcholy Kinterovy tvorby je dvojice jeho děl Z vlastního rozhodnutí – Memento Mori a Bike To Heaven. První je symbolicky umístěné pod Nuselským mostem, tedy častým místem sebevražd coby připomínka ztracených životů všech lidí, kteří se dobrovolně rozhodli ukončit život. Druhá je věnovaná památce tragicky zahynulého zakladatele spolku AutoMat a propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala.

Autor: Jan Skala

Související

1654267082-prodana-nevesta-dsc0948foto_ilona_sochorova
Divadlo

Národní divadlo letos prožije rok české hudby. Představí díla klasických mistrů

18-full-3201593
Domácí Výročí

Anticharta byla rychlá odpověď. Od jejího vyhlášení uplynulo už 47 let

profimedia-0840704170
Domácí

Česko se loučí s Janou Hlaváčovou. Dorazili herci i prezident republiky

Image (2)
Domácí

Rozloučení s Janou Hlaváčovou bude vysílat televize v přímém přenosu