neděle 29. září 2024

Napoleonova fatální prohra. K Bitvě národů došlo před 210 lety

Bitva, jenž změnila formování Evropy. Před 210 lety skončila Bitva národů poražením vojevůdce Napoleona Bonaparte.

profimedia-0219471690

Výjev prchajícího Napoleona z Bitvy národů
Zdroj: Profimedia

  • Výjev prchajícího Napoleona z Bitvy národů
  • Zdroj: Profimedia

Dne 19. října 1813 bylo v oblasti jižního Lipska dobojováno. Bitva národů skončila porážkou Napoleona Bonaparte a jeho armády. Šlo o jednu z nejvýznamnějších bitev v historii Evropy. Bitva u Lipska trvala od 16. do 19. října a byla součástí širšího konfliktu známého jako války šesté koalice, ve kterém se Napoleon s Francouzskou říší postavil proti koalici zemí, které se spojily proti němu. Tato koalice zahrnovala Rakousko, Prusko, Rusko a Švédsko, spolu s dalšími evropskými státy.

Bitva národů byla závěrečným střetem mezi Napoleonem a těmito koaličními silami, jež měly mnohem větší početní převahu. Šlo o krutý a krvavý střet, při kterém byly nasazeny stovky tisíc vojáků. Dne 19. října byl Napoleon poražen a nucen ustoupit s tím, že ztratil až 60 tisíc vojáků. Koaliční síly rovněž zaznamenaly početné ztráty.

Napoleon po porážce prchl zpět do Francie, což znamenalo zlom v jeho impériu. Koaliční síly pokračovaly v postupu směrem na Paříž a nakonec dobyly francouzské hlavní město v březnu 1814. Poté byl Napoleon vyhnán na ostrov Elba v Tyrhénském moři.

Bitva národů měla rovněž významné politické důsledky. V rámci Vídeňského kongresu, který následoval po Napoleonově porážce, byly přeorganizovány evropské hranice a politická uspořádání v Evropě. To mělo za následek návrat mnoha monarchií a obnovení starých pořádků, které byly narušeny Napoleonovými válkami.

Život světoznámého vojevůdce zmapuje snímek Napoleon od režiséra Ridleyho Scotta. Do Napoleona se ve filmu převtělil Joaquin Phoenix, držitel Oscara za Jokera. Premiéra se uskuteční 23. listopadu.

Autor: Šimon Mitro

Související

horáková
Domácí Výročí

Rozhodla se zůstat do hořkého konce. Miladu Horákovou zatkli před 75 lety

86600ec0918e5662ff1bee307aa53378
Film a TV

Nezapomenutelný herec malých rolí. Václav Štekl by oslavil pětadevadesátku

vesnicko-ma-strediskova
Film a TV

Petr Čepek byl mužem mnoha tváří. Zvládal komediální i dramatické role.

left-side-front-extreme-close-up-of-international-film-star-sophia-lorens-face-81f1ff-1024
Film a TV

Filmová femme fatale hrála po boku desítek mužů. Milovala ale jediného