pátek 27. září 2024

Napětí ve Volkswagenu se stupňuje. Zaměstnanci i odbory hrozí stávkami

Jde o všechno, tvrdí zaměstnanci Volkswagenu. Jejich odborová organizace jedná s vedením společnosti o propouštění a valorizaci mezd.

GYT4TmkWkAARiWM

Tři tisícovky zaměstnanců Volkswagenu protestují v Hannoveru proti plánovaným škrtům společnosti.
Zdroj: IG Metall

  • Tři tisícovky zaměstnanců Volkswagenu protestují v Hannoveru proti plánovaným škrtům společnosti.
  • Zdroj: IG Metall

Vedení německé společnosti Volkswagen jednoznačně odmítlo požadavky odborů poté, co ve středu skončilo první kolo rozhovorů o budoucnosti podniku bez dohody, když pracovníci největší evropské automobilky pohrozili stávkami proti propouštění a možnému uzavření továren. Odborová organizace IG Metall vyjednává nové pracovní smlouvy pro 130 tisíc zaměstnanců tohoto automobilového kolosu, který se potácí ve velké krizi a hrozí propouštěním tisícovek pracovníků.

Vedení společnosti tvrdí, že musí razantně snížit náklady, aby mohla automobilka zůstat konkurenceschopná. Odbory naopak kromě zastavení propouštění, chtějí plošné zvýšení platů o sedm procent. Pokud k tomu nedojde, je možné, že prosinci se výrobní linky Volkswagenu zastaví. V Hannoveru, kde se jednání mezi vedením a IG Metall konají, se už v těchto dnech scházejí pracovníci automobilky, aby podpořili své odbory v jejich snažení.

Volkswagen se ocitl v největší krizi za svou bezmála 90letou historii kvůli masivnímu přechodu na výrobu elektromobilů. O ty však na německém ani celoevropském trhu není takový zájem, jaký se předpokládal. Německý ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že vláda se chystá koncernu pomoci formou dotací na elektromobilitu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0675963349
Zahraniční

U nás Piráti, v Německu Zelení. Volební neúspěch štěpí obě strany

profimedia-0911609498
Zahraniční

Kdo stojí za výbuchy v Kolíně nad Rýnem? Teorii o mafii se nedaří potvrdit

Elektomobil
Ekonomika

Zájem podnikatelů o elektromobily roste. Mohou získat dotaci až 300 tisíc korun

20190617.VW-Manufaktur.-067
Zahraniční

Vláda bude Volskwagenu dotovat elektromobily. Kvůli nim firma jde ke dnu