pondělí 16. září 2024

Napětí v Tunisku roste. Policie zatkla jednoho z prezidentských kandidátů

Za falšování dokumentů zatkla tuniská policie jednoho z prezidentských kandidátů. Politický osud dalších protivníků současné hlavy státu Kaise Saieda, je také nejasný.

GWdoARVW0AApIEe

Zatčený prezidentský kandidát Ayachi Zammel.
Zdroj: X

  • Zatčený prezidentský kandidát Ayachi Zammel.
  • Zdroj: X

Tuniská politická scéna se začíná podobat roztopenému kotli. O uplynulém víkendu totiž tamní policie zatkla jednoho z prezidentských kandidátů Ayachiho Zammela, čímž jen prohloubila obavy opozice z nadcházejících voleb, která tvrdí že současná vládní klika kolem prezidenta Kaise Saieda cíleně likviduje jeho vážné protivníky. K zatčení Zammela totiž došlo ve chvíli, kdy dnes volební komise hodlá oznámit jména prezidentských kandidátů.

Otazník stále visí nad dalšími třemi kandidáty - Mondherou Znaidim, AbdelLatifem Mekkim a Imedem Daimim, které do hry vríátil Nejvyšší tuniský soud poté, co je volební komise z voleb vyřadila. Kandidáti se poté vyjádřili v tom duchu, že hlavní pracovní náplní komise je zajistit Saiedovi hladké vítězství.

Současný prezident, který do funkce nastoupil v roce 2019, si moc upevnil o dva roky později rozehnáním parlamentu, kdy převzal sám kontrolu nad všemi institucemi v zemi. Současné volby jsou naplánované na 6. října.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu

325662559_1123287961693117_4198736879101441408_n
Domácí

Opozice si dá dostaveníčko na Hluboké. Miloš Zeman tam oslaví osmdesátku