neděle 8. září 2024

Nanotechnologie můžou sloužit i při péči o pleť

Kosmetika může využívat nanotechnologie. Podle Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky pak má víc výhod než kosmetika klasická. Proniká totiž třeba hlouběji do kůže.

cream-4713579_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Neobvyklá spolupráce vznikla mezi Italy jako průkopníky v kosmetickém průmyslu a Čechy, specialisty na nanotechnologie. Zjistili totiž, že když se v kosmetice použijí nanovlákna, dokáže pak pokožka vstřebat téměř všechny účinné látky, a to i do hlubších vrstev. Využití je ideální v případě péče o pleť od krémů až po suché masky.

Nanotechnologie nachází uplatnění i v léčbě plísní nehtů a nohou, kde se používají kosmetické přípravky založené na biokompatibilních nanovláknech, která přilnou k nehtům a pokožce, a postupně uvolňují účinné látky, které likvidují kožní mykózu a brání jejímu návratu.

Nanotechnologie se netýká jen kosmetiky

Nanotechnologie pronikají do nejrůznějších průmyslových odvětví, například i do textilního průmyslu, biotechnologií, environmentální sféry, optiky nebo energetiky. Za covidové pandemie se nanotechnologie dostaly do povědomí veřejnosti hlavně díky nanorouškám s nanovlákny, která dokážou zachytit i ty nejmenší částice a zároveň se přes ně dobře dýchá.

Autor: Michaela Dočkalová