sobota 28. září 2024

Nález mikroplastů v penisu. Mohou za neplodnost?

Mužská plodnost v posledních desetiletích neustále klesá. Čtyřicet procent případů zůstává nadále neobjasněných. Vědci přišli s domněnkou, že jedním z důležitých příčin reprodukčních abnormalit mohou být všudepřítomné mikroplasty.

Microplastic

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Obalové materiály potravin, lahve, ale i mnoho výrobků běžné denní potřeby jako je kartáček na zuby, sluneční brýle, nebo nůžky na papír. Plasty jsou přítomné všude kolem nás. Jejich mikročástice kontaminují lidský organismus na každém kroku. Kromě zvýšeného rizika mrtvice a infarktu mohou být podle odborníků vysvětlením neustále se snižující plodnosti.

Snížená schopnost reprodukce není však zdaleka jediný mužský problém. Přidávají se k ní i další poruchy reprodukčního orgánu jako jsou hormonální poruchy nebo erektilní disfunkce. Vědci nyní přišli s výzkumem, při kterém odebrali pěti mužům s poruchou erekce z přirození vzorek tkáně. U čtyř z nich obsahoval velké množství mikroplastů o velikosti 0,002 milimetrů až 0,5 milimetrů.

Lékařská studie navazovala na další nedávný výzkum, který sledoval počet mikroplastů přítomných ve varlatech a spermatu mužů a výsledky byly též alarmující. Mikroplastové částice našli vědci v každém ze vzorků. 

Pro potvrzení, zda jsou mikroplasty jedním z příčin snižování mužské reprodukce je důležité provedení dalších výzkumů, které by toto tvrzení zcela jasně prokázali.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: University of Miami

Související

LEGO store
Zahraniční Ekologie

LEGO přechází na ekologičtější materiály, plastů se však nezbaví

igelitka
Světové dny Ekologie

Den bez igelitek

PET lahve
Domácí Ekologie

Jen každá druhá PET lahev míří k recyklaci, uvádí ministerstvo

profimedia-0876245059.jpg
Tenis Roland Garros

French Open: Vyhrají staré páky nebo mladé pušky?