Nákup v Polsku se vyplatí i po Novém roce. Premiér podepsal nulovou daň

Ceny potravin v Polsku zůstanou minimálně přes zimu na nízké úrovni. Premiér Morawiecki deklaroval udržení DPH na nulové hranici.

nákup

Ceny v Polsku jsou výrazně nižší než v České republice.
Zdroj: Carrefour Kladsko

  • Ceny v Polsku jsou výrazně nižší než v České republice.
  • Zdroj: Carrefour Kladsko

Polský premiér Mateusz Morawiecki podepsal výnos, kterým prodlužuje platnost nulové DPH na základní potraviny. Poláky tak nečeká razantní zdražení ani po Novém roce, což by se stalo, kdyby se DPH na potraviny vrátila k normálu. Vláda nulovou daň odůvodnila tím, že chce Polákům ulehčit boj s vysokou inflací. Morawieckého současný podpis posvětil nižší cenu potravin i na první čtvrtletí roku. Nulová sazba DPH se týká zejména mléčných výrobků, masa, pečiva, ovoce a zeleniny.

Pro Poláky pak ale nízké ceny potravin nejspíš skončí. Morawiecki totiž dekret podepsal v situaci, kdy jeho kabinet vládne bez důvěry a polský Sejm navíc nulovou sazbu DPH odmítl. Morawieckého vláda, která je složená z členů strany Právo a spravedlnost, bude v polovině prosince žádat právě tento Sejm o důvěru a počítá se s tím, že ji nedostane. Polský parlament totiž po říjnových volbách ovládají opoziční strany, které se vyznačují zcela jinou, liberální a prozápadně orientovanou politikou oproti konzervativcům z uskupení Právo a spravedlnost.

Nákupy potravin v Polsku si oblíbili i Češi. Ceny tam jsou totiž výrazně nižší než v České republice.

Autor: Jan Skala

Související

Mocktail-131638-pixahive
Domácí

Zdraží Válek slazené nápoje? Chce na to jít skrz zdanění obsahu cukru

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Chrastava
Domácí

Chrastava postaví vodovod do Horního Vítkova. Peníze půjdou z fondu Turów