čtvrtek 17. října 2024

Náhrada za utracení chovu může dosáhnout až 220 milionů

Likvidace obřího velkochovu nosnic kvůli ptačí chřipce pokračuje v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Veterináři za pomoci asi 80 hasičů a 40 zaměstnanců firmy utratí 750 tisíc slepic a zlikvidují miliony vajec.

Hasiči pomáhají při likvidaci chovu v Brodě nad Tichou.

Hasiči pomáhají při likvidaci chovu v Brodě nad Tichou.
Zdroj: HZS Plzeňského kraje

  • Hasiči pomáhají při likvidaci chovu v Brodě nad Tichou.
  • Zdroj: HZS Plzeňského kraje

Do kafilerie tak poputuje asi 1300 tun drůbeže. Nejbližší takové zařízení je na Klatovsku, ale zvládne maximálně 100 tun denně. Vejce z chovu i ta, která jsou stažená z distribuce, má likvidovat asanační podnik na Pardubicku a bioplynová stanice. Zatím jich je asi šest milionů, každý den ale statisíce přibývají.

Ministerstvo zemědělství odškodní všechny majitele likvidovaných chovů. „Zemědělci mohou kvůli ptačí chřipce žádat o kompenzace, stát jim nahradí veškeré škody za utracenou drůbež. Žádost je nutné podat do osmi týdnů ode dne utracení nebo poražení zvířat,“ upřesňuje pro Minutové zprávy mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Náhrada škody za likvidaci velkochovu na Tachovsku by mohla podle odhadů dosáhnout 175 až 220 milionů korun.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula uvedl, že pro boj s nákazou je důležité dodržování preventivních opatření jako je přesun chovů do uzavřených objektů a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. Je potřeba také minimalizovat riziko kontaminace vody, krmiva nebo podestýlek trusem volně žijících ptáků. "Zaznamenal jsem některé případy, kdy malí chovatelé porušují mimořádná veterinární opatření. Chtěl bych apelovat na drobnochovatele, aby vydaná opatření dodržovali. Veterináři dobře vědí, co mají dělat," vysvětlil.

Zemědělci mohou o kompenzace žádat prostřednictvím formuláře na stránkách veterinární správy do osmi týdnů od utracení zvířat.

Zdroj: mze.cr

Související

chobotnice
Zahraniční Fauna

Chobotnice v ohrožení. Vlády investují miliony do neudržitelného chovu

Ptačí chřipka se objevila na Českobudějovicku
Domácí

Na Plzeňsku je nové ohnisko ptačí chřipky

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

461924717_10224745311330402_5446374406268170951_n
Domácí

Další dvě ohniska ptačí chřipky jsou potvrzená na Klatovsku