pondělí 28. října 2024

Nadzvukové letadlo pro turisty? Za pár let to bude možná realita

Trasa New York - Londýn za tři a půl hodiny. Za pár let to asi bude možné. Nadzvuková letadla by mohla létat i komerční lety.

Overture

Letadlo Overture společnosti Boom Supersonic.
Zdroj: Boom Supersonic

  • Letadlo Overture společnosti Boom Supersonic.
  • Zdroj: Boom Supersonic

Létat nadzvukovým letadlem na dovolenou nebude za pár let možná jen dílo fantastů. Americká společnosti Boom Supersonic totiž představila letoun Overture, jímž chce od roku 2029 podnikat komerční lety. Ty by mohly navíc být cenově dostupné mnohem širší vrstvě společnosti, než je tomu doposud, kdy jsou nadzvukové stroje určené jen pro hrstku vyvolených. Podle společnosti bude Overture schopný pojmout 65 až 80 cestujících a létat rychlostí Mach 1,7, což je dvojnásobek nejvyšší rychlosti dnešních komerčních letadel. V praxi by to mělo vypadat tak, že cesta mezi Londýnem a New Yorkem bude trvat pouze tři a půl hodiny.

První letadlo tohoto typu by mělo z výrobních linek sjet v roce 2026, kdy se počítá s jeho prvním zkušebním letem. Už teď ale má zmíněné letadlo i řadu kritiků. Ti poukazují na to, že nízká kapacita letounu bude mít za důsledek vyšší emise na jednoho cestujícího, i přesto, že výrobce tvrdí, že Overture bude používat udržitelné letecké palivo. Další problém může představovat sonický třesk, který současné předpisy nad pevninou zakazují. To znamená, že Overture by mohl nadzvukovou rychlostí létat jen nad oceány.

Autor: Jan Skala

Související

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech

Pláž v Anguille
Domácí

Pozor na falešnou cestovku! Expert Agency už začíná prošetřovat policie

stanování
Domácí Ekologie

Mladí Češi podporují při cestování udržitelnost

pláž
Ekonomika

Téměř 40 milionů Evropanů si nemohou dovolit letní dovolenou