Nadšení ochabuje. Netanjahu podle Bidena prodlužuje válku a Hamás váhá

I když se od víkendu mluví o mírové dohodě, v Pásmu Gazy se stále válčí. Americký prezident Joe Biden osočil izraelskou stranu se zbytečného protahování války. K mírové dohodě se však zatím nevyjádřil ani Hamás.

25279812749_3ee1e1e4fc_b

Věrné spojenectví? Joe Biden naznačuje, že mezi ním a Benjaminem Netanjahuem se problémy spíše prohlubují.
Zdroj: Flickr

  • Věrné spojenectví? Joe Biden naznačuje, že mezi ním a Benjaminem Netanjahuem se problémy spíše prohlubují.
  • Zdroj: Flickr

Nadšení, jež o víkendu vzbudila izraelská mírová dohoda, kterou představil americký prezident Joe Biden, velmi rychle ochladne. Izrael, ač je sám autorem tříbodového dokumentu, najednou začíná od iniciativy couvat, protože právě americký prezident nařkl izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z toho, že konflikt vůbec nechce ukončit. K tomu přispívají i výroky několika členů válečného kabinetu, kteří mírovou smlouvu zpochybňují a trvají na zastavení bojů ve chvíli, kdy bude zcela zničená palestinská organizace Hamás, s níž Židovský stát válku v Pásmu Gazy vede.

Samotný Hamás, přestože už několikrát žádal o dočasné zastavení bojů, s podpisem smlouvy rovněž váhá. Odpověď by lídři tohoto hnutí, které je mezinárodním společenstvím považované za teroristické, měli sdělit katarské vládě, která se zasazuje o komunikacemi mezi znepřátelenými stranami. Právě Katar, stejně jako Egypt, vyjádřil nad předloženou mírovou dohodou uspokojení.

Mluvčí Hamásu Usáma Hamdan ale podotkl, že hnutí nepodepíše žádnou smlouvu, v niž se Izrael nezaručí trvalým příměřím. Armáda Židovského státu však mezitím pronikla do centra města Rafáh na jihu Pásma Gazy, odkud znovu uprchl více než milion Palestinců, kteří se v Rafáhu ukrývali před izraelskými vojáky. V celé oblasti Pásma Gazy navíc panuje velmi složitá humanitární situace.

Autor: Jan Skala

Související

Logo Al-Džazíry
Zahraniční

Izrael obvinil novináře Al-Džazíry z napojení na terorismus

aerolinky MEA
Zahraniční

MEA udržuje lety z Libanonu navzdory konfliktu s Izraelem

profimedia-0924644220
Zahraniční

Stačilo 12 měsíců války a Gaza se vrátila na úroveň roku 1955, tvrdí zpráva OSN

Joe Biden
Zahraniční

Biden zabezpečuje svou klimatickou agendu. Trump ji chce zvrátit