Každý den umírá v Evropě a střední Asii deset tisíc lidí na choroby srdce a cév, a to z velké části kvůli nadměrné konzumaci soli. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je to hlavní příčina úmrtí a invalidity v regionu, přičemž muži umírají 2,5krát častěji než ženy.
Vysokým krevním tlakem, jež je hnacím motorem kardiovaskulárních chorob, trpí více než třetina dospělých ve věku 30 až 79 let. Zavedení opatření na snížení spotřeby soli o čtvrtinu by mohlo do roku 2030 zachránit 900 tisíc životů.
Hlavními zdroji soli jsou fast foody a průmyslově zpracované potraviny. V 51 z 53 zemí regionu WHO lidé konzumují více než doporučených pět gramů soli denně, což se rovná jedné čajové lžičce. WHO zdůrazňuje nutnost odolávat tlaku potravinářského průmyslu, pro který jsou potraviny s vysokým obsahem soli nejziskovější. Dalšími kroky k boji proti kardiovaskulárním chorobám by měly být efektivní léčba hypertenze a zvýšení povědomí o ní u pacientů.