sobota 5. října 2024

Naděždin má definitivní utrum. Jeho kandidaturu zrušil i Nejvyšší soud

Boris Naděždin, ten který jako jediný mohl ohrozit v prezidentských volbách Vladimira Putina, je definitivně mimo hru. Nepostavil se za něj ani Nejvyšší soud.

426722757_7913301025353334_5452554744689032191_n

Boris Naděždin. Vymezil se proti válce a k volbám připuštěn nebude.
Zdroj: Facebook/Boris Naděždin

  • Boris Naděždin. Vymezil se proti válce a k volbám připuštěn nebude.
  • Zdroj: Facebook/Boris Naděždin

Ačkoliv jsou důvody jiné, tak kandidát na ruského prezidenta Boris Naděždin zažil to, co možná ve Spojených státech čeká i Donalda Trumpa. Ruský Nejvyšší soud totiž zastavil jeho kandidaturu na post prezidenta Ruské federace. Naděždin představoval nejvážnějšího soupeře pro současnou hlavu Kremlu Vladimira Putina. K Nejvyššímu soudu se Naděždin odvolal poté, co jej odmítla volební komise do nadcházejících prezidentských voleb zapsat. Naděždin podle svých slov chystá proti rozhodnutí soudu další právní kroky.

Pro svou kandidaturu, která se neopírá o žádnou stranu zastoupenou v ruském parlamentu, musel Naděždin předložit sto tisíc podpisů. Nakonec jich doložil 105 tisíc, ale volební komise jich více než deset procent vyřadila jako neověřitelných či zpochybnitelných.

Prezidentské volby v Rusku budou od 15. do 17. března. Kromě současné hlavy státu se o nejvyšší post Ruské federace utkají další tři kandidáti, předseda nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska Leonid Sluckij, člen strany Noví lidé Vladislav Davankov a komunista Nikolaj Charitonov. Ani jeden z nich podle prognóz nemůže Putinovo vítězství ohrozit.

Autor: Jan Skala

Související

Biden_Obama
Zahraniční

Biden se bojí o průběh voleb. Do kampaně Kamaly Harris vstupuje Obama

GZFH_onXEAAlJ1R
Zahraniční

González plánuje návrat do Venezuely. Chce se ujmout prezidentského úřadu

GY4QliwW4AAQCLy
Zahraniční

Ukrajinci se stáhli z Vuhledaru. Už začínají počítat s územními ztrátami

Yelena_Välbe_in_2021_-_01
Zahraniční

Jak vrátit ruský sport na scénu? Hoďte bombu na Londýn, radí šéfka lyžařů