úterý 18. listopadu 2025

Naděje v prevenci rakoviny tlustého střeva. Vědci testují látky z červeného vína

Vědci testují, zda by čistá forma resveratrolu – chemické látky, která se nachází i v červeném víně – mohla pomoci v prevenci rakoviny tlustého střeva.

vinná réva

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Engin Akyurt

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Engin Akyurt

Rakovina tlustého střeva, která ročně zabije více než 161 tisíc Evropanů, by mohla být léčitelná pomocí resveratrolu, látky obsažené v červeném víně. Vědci testují, zda čistá forma této chemikálie, podávaná ve formě doplňků stravy, může pomoci v prevenci rakoviny střev.

V Británii začal výzkum, kterého se zúčastní 1 300 pacientů, kteří měli při screeningových testech nalezeny polypy v tlustém střevě. Po jejich odstranění dostanou pacienti jednu ze čtyř léčebných možností: aspirin, kombinaci aspirinu a metforminu, čistý resveratrol nebo placebo. Cílem je zjistit, zda tyto látky mohou snížit riziko vzniku rakoviny střev.

Pokud některá z těchto léčeb pomůže, může být nabídnuta všem pacientům, kteří podstoupí screening na rakovinu střev, a tím se sníží riziko vzniku rakoviny v budoucnosti. Očekává se, že výzkum přinese odpovědi až za několik let.

Rakovina tlustého střeva, nebo také kolorektální rakovina, je druhým nejčastějším onkologickým onemocněním v Evropě. V roce 2022 bylo diagnostikováno téměř 362 tisíc nových případů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Bakterie rodu Bordetella
Zdraví Věda

Čeští vědci odhalili, jak bakterie černého kašle napadají buňky

Alice1
Zahraniční

Britská nemocnice dostala pokutu. Nezabránila sebevraždě dívky

zápal plic
Světové dny Zdraví

Den pneumonie

myš
Zahraniční

Vědci objevili protein, který zastaví růst nádorů. Testují ho na myších