Rakovina tlustého střeva, která ročně zabije více než 161 tisíc Evropanů, by mohla být léčitelná pomocí resveratrolu, látky obsažené v červeném víně. Vědci testují, zda čistá forma této chemikálie, podávaná ve formě doplňků stravy, může pomoci v prevenci rakoviny střev.
V Británii začal výzkum, kterého se zúčastní 1 300 pacientů, kteří měli při screeningových testech nalezeny polypy v tlustém střevě. Po jejich odstranění dostanou pacienti jednu ze čtyř léčebných možností: aspirin, kombinaci aspirinu a metforminu, čistý resveratrol nebo placebo. Cílem je zjistit, zda tyto látky mohou snížit riziko vzniku rakoviny střev.
Pokud některá z těchto léčeb pomůže, může být nabídnuta všem pacientům, kteří podstoupí screening na rakovinu střev, a tím se sníží riziko vzniku rakoviny v budoucnosti. Očekává se, že výzkum přinese odpovědi až za několik let.
Rakovina tlustého střeva, nebo také kolorektální rakovina, je druhým nejčastějším onkologickým onemocněním v Evropě. V roce 2022 bylo diagnostikováno téměř 362 tisíc nových případů.