čtvrtek 9. října 2025

Naděje v prevenci rakoviny tlustého střeva. Vědci testují látky z červeného vína

Vědci testují, zda by čistá forma resveratrolu – chemické látky, která se nachází i v červeném víně – mohla pomoci v prevenci rakoviny tlustého střeva.

vinná réva

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Engin Akyurt

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Engin Akyurt

Rakovina tlustého střeva, která ročně zabije více než 161 tisíc Evropanů, by mohla být léčitelná pomocí resveratrolu, látky obsažené v červeném víně. Vědci testují, zda čistá forma této chemikálie, podávaná ve formě doplňků stravy, může pomoci v prevenci rakoviny střev.

V Británii začal výzkum, kterého se zúčastní 1 300 pacientů, kteří měli při screeningových testech nalezeny polypy v tlustém střevě. Po jejich odstranění dostanou pacienti jednu ze čtyř léčebných možností: aspirin, kombinaci aspirinu a metforminu, čistý resveratrol nebo placebo. Cílem je zjistit, zda tyto látky mohou snížit riziko vzniku rakoviny střev.

Pokud některá z těchto léčeb pomůže, může být nabídnuta všem pacientům, kteří podstoupí screening na rakovinu střev, a tím se sníží riziko vzniku rakoviny v budoucnosti. Očekává se, že výzkum přinese odpovědi až za několik let.

Rakovina tlustého střeva, nebo také kolorektální rakovina, je druhým nejčastějším onkologickým onemocněním v Evropě. V roce 2022 bylo diagnostikováno téměř 362 tisíc nových případů.

Autor: Šimon Mitro

Související

chemikálie
Zahraniční Zdraví

Průmyslová chemikálie je spojena s vyšším rizikem Parkinsonovy choroby

Canterbury-cathedral-wyrdlight
Zahraniční

Kdo bude novým biskupem z Canterbury? Šanci poprvé mají i ženy

1280px-Papilio_Machaon_imago_01
Zahraniční Zajímavosti

Vědci z Británie se poprvé pokusí zamrazit motýlí vajíčka

nemocnice
Zdraví

Za rakovinu tlustého střeva nejspíš mohou ultrazpracované potraviny