čtvrtek 19. září 2024

Nad Česko se ženou extrémní srážky. Čekají nás povodně jako v roce 2002?

Meteorologové vydali výstrahu před extrémním nebezpečím pro příští dny. Mají přijít velmi silné deště, ohrozí prý kromě západu Čech celé území. Mohly by se prý opakovat i ničivé povodně z let 1997 a 2002.

GXMFnsjWkAAD10T

Varování meteorologů.
Zdroj: ČHMÚ

  • Varování meteorologů.
  • Zdroj: ČHMÚ

"Od čtvrtka do neděle se očekává časově a prostorově velice proměnlivá intenzita srážek, od slabých až po extrémní překračující i několik desítek milimetrů za pár hodin. V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech očekáváme úhrny mezi 150 až 250 milimetry za čtyři dny. Největší srážkové úhrny očekáváme v oblasti Jeseníků, a to přes 300 milimetrů," oznámili dnes po poledni meteorologové s tím, že na zbytku území s výjimkou západu a severozápadu Čech budou úhrny od pátečního poledne do půlnoci na pondělí převážně v rozmezí sto až 150 milimetrů.

Od pátečního večera čekají odborníci výrazné vzestupy hladin vodních toků. V sobotu a v neděli hladiny na mnoha místech dosáhne třetího, tedy nejvyššího, stupně povodňové aktivity. Nejhorší situace bude na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti.

Vedle Českého hydrometeorologického ústavu se k varování přidávají i další odborníci. "Vypadá to, že to prohřáté Středozemní moře, co se tak pěkně momentálně kvůli vysokým teplotám vypařuje, bude živit enormní srážky, které by mohly spadnout na střední Evropu," okomentoval na síti X následující animaci Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Facebooková stránka Meteo – včasné varování uvádí, že modelové předpovědi ukazují srážky od 140 do 270 milimetrů. "Důležité je si ale říct, že na horách a na hřebenech při silnějším větru ty srážky budou naprosto extrémní. Předpokládáme, že Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy mohou za celé toto období přinést úhrny od 180 do 300 milimetrů, na samém návětří i více," zní varování. "Většinou půda a povodí pojme prvních 30 až 60 milimetrů srážek. Pak začnou rychlé a plošné vzestupy na nejvyšší stupně aktivity i přesto, že většina přehrad má nízký stav hladiny. Škody na majetku mohou být tedy velké. Ta situace bude dosti připomínat největší povodně z roku 1997," míní autor textu.

Obdobné srážkové úhrny předcházely také povodním v roce 2002.

Související

459240462_1109310280705364_1751493918635185741_n
Domácí

Vyhlaste nouzový stav, chce primátor Opavy. S volbami vám pomůžeme, tvrdí Fiala

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

hero-root-cellar-gardenista
Domácí

Po povodních nepijte vodu ze studní, když uklízíte, nasaďte si roušku

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty