neděle 19. května 2024

Na Terezín a Josefov půjdou tři miliardy korun

Obnova pevnostních měst Terezín a Josefov bude zajištěna částkou tří miliard korun.

Pevnost v Josefově

Pevnost Josefov
Zdroj: MMR

  • Pevnost Josefov
  • Zdroj: MMR

Vláda schválila materiál Ministerstva pro místní rozvoj, který zahrnuje klíčové body desetiletého programu obnovy pevnostních měst Terezín a Josefov. „Nejde jen o to zastavit chátrání, chceme Terezínu a Josefovu vdechnout nový život, najít pro ně nové využití. Představili jsme proto kroky, jak oběma městům v obnově pomoci. Můžou tam vzniknout nové byty, školky, zdravotnická zařízení nebo obchody. Dále je třeba, aby kraje a města přidaly ke státní podpoře vlastní prostředky,” uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ministerstvo pro místní rozvoj bude spravovat Systémový program obnovy a rozvoje pevnostních měst, který jim poskytne až 120 milionů korun ročně. Tento program má být financován ze státního rozpočtu, ale i z prostředků krajů a měst.

V rámci spolupráce na obnově měst podepsala vláda Dohodu o spolupráci při obnově a rozvoji pevnostních měst s Ministerstvem kultury, Královéhradeckým krajem, Ústeckým krajem a městy Terezín a Jaroměř. Díky podpoře ze Systémového programu obnovy a rozvoje pevnostních měst, Havarijního fondu a finanční spoluúčasti krajů a měst může pomoc pevnostním městům v následujících deseti letech dosáhnout celkové výše téměř 3,3 miliardy korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0871394641
Domácí

Režisér Bastardů chce do Senátu. Magnusek bude kandidovat v Náchodě

Elektrárna_Komořany_s_unikátním_180metrovým_komínem
Domácí

Spalovna v Mostě bude z odpadu vyrábět teplo. Stát však bude pět miliard

Los evropský
Domácí Fauna

Do Krkonoš se po stovkách let vrací los evropský

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů