sobota 27. července 2024

Na Terezín a Josefov půjdou tři miliardy korun

Obnova pevnostních měst Terezín a Josefov bude zajištěna částkou tří miliard korun.

Pevnost v Josefově

Pevnost Josefov
Zdroj: MMR

  • Pevnost Josefov
  • Zdroj: MMR

Vláda schválila materiál Ministerstva pro místní rozvoj, který zahrnuje klíčové body desetiletého programu obnovy pevnostních měst Terezín a Josefov. „Nejde jen o to zastavit chátrání, chceme Terezínu a Josefovu vdechnout nový život, najít pro ně nové využití. Představili jsme proto kroky, jak oběma městům v obnově pomoci. Můžou tam vzniknout nové byty, školky, zdravotnická zařízení nebo obchody. Dále je třeba, aby kraje a města přidaly ke státní podpoře vlastní prostředky,” uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ministerstvo pro místní rozvoj bude spravovat Systémový program obnovy a rozvoje pevnostních měst, který jim poskytne až 120 milionů korun ročně. Tento program má být financován ze státního rozpočtu, ale i z prostředků krajů a měst.

V rámci spolupráce na obnově měst podepsala vláda Dohodu o spolupráci při obnově a rozvoji pevnostních měst s Ministerstvem kultury, Královéhradeckým krajem, Ústeckým krajem a městy Terezín a Jaroměř. Díky podpoře ze Systémového programu obnovy a rozvoje pevnostních měst, Havarijního fondu a finanční spoluúčasti krajů a měst může pomoc pevnostním městům v následujících deseti letech dosáhnout celkové výše téměř 3,3 miliardy korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

Sarajevo_trial
Zahraniční

Způsobil světovou válku, ale jejího konce se nedožil. Principovi by dnes bylo 130 let

Vypouštění syslů na Odolickém vrchu.
Domácí Fauna

Na sysly mohou turisté narazit na Odolickém vrchu

0000000000000000000 bartoš
Domácí

Deset tisíc za studnu se platit nebude. Bartoš po bouři nevole poplatek sníží

5857825382_4200835193_b (1)
Ekonomika

Ze tří stovek na deset tisíc. Lidé si připlatí za studny či garáže, hrozí jim i pokuty