čtvrtek 19. září 2024

Na švédských silnicích umírají tisíce sobů. Domorodci chtějí změnu

Během pěti let zemřelo na švédských silnicích více než deset tisíc sobů. Parlament domorodých Sámů požaduje snížení povolené rychlosti a vylepšení pletiv na komunikacích.

sobi

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Větší ochranu sobů požaduje sámský parlament ve Švédsku. Jde o volený parlament domorodých ugrofinských Sámů, který se zasazuje o sámskou kulturu ve Švédsku. Podle švédské policie došlo mezi říjnem 2018 a říjnem 2023 jen v severním Švédsku k více než deseti tisícům silničním nehodám, při kterých zemřel minimálně jeden sob, což znamená, že skutečný počet zabitých zvířat je pravděpodobně mnohem vyšší. Okraje silnic se mění na „hřbitovy zvířat“, uvádí sámský parlament.

Nejhůře postiženou oblastí byla silnice mezi Skrövenem a Moskojärvi, které leží na jihovýchod od severního města Kiruna. Soby v zimním období láká sůl, jež se rozprostírá na silnicích v rámci odklízecích prací.

Jan Rannerud, předseda výboru pro chov sobů v sámském parlamentu, řekl, že je třeba podniknout více kroků k ochraně švédské populace 200 až 300 tisíc sobů. V rámci opatření jmenoval snížení povolené rychlosti, větší oplocení silnic a přírodní průchody či nadchody u silnic, které by sloužili zvěři. Za nárůstem úmrtí sobů stojí enormní nárůst dopravy a nepřiměřená rychlost, říká Rannerud. Chov sobů hraje důležitou roli ve sámské komunitě.

Autor: Šimon Mitro

Související

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

učitelka
Zahraniční Školství

Téměř všechny evropské země bojují s nedostatkem učitelů

medvěd
Zahraniční

Švédsko povolilo odstřel medvěda. Lovci jich smí postřílet pětinu