středa 26. června 2024

Na súdánskou nemocnici zaútočili vojáci. Miliony lidí hladoví

Násilí v Súdánu si vyžádalo uzavření nemocnice, WHO varuje před humanitární krizí.

africká žena

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Násilí v městě al-Fášir v súdánské oblasti Dárfúr přinutilo o víkendu uzavřít hlavní nemocnici poté, co vojáci zaútočili na zdravotnické zařízení. WHO uvedla, že uzavření nemocnice, která jako jediná poskytovala chirurgické zákroky, přetížilo dvě další nemocnice ve městě a omezilo přístup k životně důležitým zákrokům.

Podle zpráv musela být nemocnice uzavřena poté, co vojáci z Jednotky rychlé podpory (RSF) vnikli do budovy a zahájily palbu. Organizace Lékaři bez hranic (MSF), která nemocnici pomáhá provozovat, uvedla, že ozbrojenci ukradli zdravotnické vybavení a sanitku. WHO také odsoudila dřívější útok na zdravotnické zařízení ve Wad al-Nura, který vedl k smrti zdravotní sestry.

Vedoucí úřadu OSN pro lidská práva Volker Türk odsoudil útok. Podle důkazů jeho kanceláře RSF použila zbraně s širokým účinkem, včetně dělostřeleckých granátů. Türk varoval, že více než 1,8 milionu obyvatel a vnitřně vysídlených osob je v obleženém městě ohroženo hladomorem.

Podle Světového potravinového programu (WFP) je 18 milionů lidí v Súdánu ohroženo hladomorem, z toho pět milionů čelí akutnímu hladovění. WFP apeluje na urgentní financování a pomoc postiženým regionům.

Autor: Šimon Mitro

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

profimedia-0880417196
Zahraniční

Jižní Súdán čelí uprchlické krizi kvůli sousední súdánské válce

migrants-aboard-an-inflatable-vessel-approach-the-guided-missile-destroyer-fec78f-1024
Zahraniční

Britská stanice viní řeckou pobřežní stráž. Může prý za smrt migrantů

afričtí uprchlíci Rwanda
Zahraniční

Rekordních 120 milionů lidí bylo násilně vysídleno, uvádí OSN