neděle 29. září 2024

Na Soul letěly severokorejské balony, do Japonského moře zase raketa

Severní Korea protestuje proti cvičení svých jižních sousedů s Japonskem a USA a nelíbí se jí ani příhraniční vysílání. Pchjongjang proto rozjel vlastní protestní akce.

profimedia-0763791193

Severní Korea odpálila další hypersonickou raketu.
Zdroj: Profimedia

  • Severní Korea odpálila další hypersonickou raketu.
  • Zdroj: Profimedia

Severní Korea vyjadřuje své silné znepokojení nad cvičením vojenských jednotek Spojených států, Japonska a jižní Koreje poblíž svých hranic na 38. rovnoběžce. V reakce na to Pchjongjang odpálil dnes ráno hypersonickou raketu, které pak dopadla do mezinárodních vod Japonského moře. Pozorovatelé ale upozorňují na skutečnost, že test této moderní rakety se možná setkal s nezdarem, protože střela se měla ve vzduchu rozpadnout a v moři skončit pouze její trosky. Také velení indicko-pacifické části americké armády přiznal, že situaci sice monitoruje, ovšem neshledalo v ní žádné nebezpečí pro sebe a své spojence.

Co naopak Jižní Koreji problémy způsobila, bylo velké množství balonů naplněných odpadky, které přelétly severní hranici a zamířily k hlavnímu městu Soulu. Tam dnes ráno místního času zablokovaly na tři hodiny provoz na soulském letišti Inčchon. Lety byly přesměrovány na jiná jihokorejská letiště či dokonce do čínského města Jen-Tchaj.

Severní Korea tvrdí, že balonová akce je odplatou za propagandistické vysílání poblíž společné hranici. Jižní Korea směrem na svého severního souseda pouští nejen projevy kritizující režim vůdce KLDR Kim Čong-una, ale také skladby k-popových umělců, které Pchjongjang zakazuje. Vysílání se slyšet minimálně dvacet kilometrů do severokorejského vnitrozemí.

Autor: Jan Skala

Související

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety