pondělí 6. května 2024

Na Smrku vyrostly stezky z lásky

V Beskydech na hoře Smrk vznikly další stezky z lásky. Necelé dvě desítky dobrovolníků zde vybudovaly téměř 90 metrů povalových chodníků.

Nové povalové chodníky na hoře Smrk

Nové povalové chodníky na hoře Smrk
Zdroj: Stezky z lásky

  • Nové povalové chodníky na hoře Smrk
  • Zdroj: Stezky z lásky

V rámci projektu Stezky z lásky, na kterém spolupracuje Klub českých turistů, Kofola a RegioJet, vznikly nové povalové chodníky na hoře Smrk v Beskydech. Celkem 16 dobrovolníků vybudovalo 87 metrů povalových chodníků přes bahnitá a zamokřená místa na vrcholové plošině hory. Veškerý materiál bylo potřeba nahoru vynést, což obnášelo cca 90 vynášek s převýšením až 130 metrů.

Nejdříve bylo třeba 58 třímetrových fošen a 29 hranolů vynést od chaty Hubertka až na vrchol druhé nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd. Ty se nám na té 1,5km trase do kopce pořádně pronesly. Naštěstí jsme v tom nebyli sami, pomáhali i náhodní turisti, kteří s sebou cestou na vrchol vzali fošnu a my jim na oplátku nabídli Kofolu. I díky nim se práci podařilo dokončit a za to jim moc děkujeme,“ uvádí projekt Stezky z lásky.

S návrhem na design lávek přišli pracovníci Správy CHKO Beskydy, které inspirovaly podobné chodníčky ve Skandinávii,“ popsal Martin Hlaváč, dobrovolný strážce CHKO Beskydy. „Napadlo nás, že to co funguje v drsných podmínkách severu, by mohlo fungovat v neméně drsných podmínkách na vrcholech Beskyd,“ dodal. Chodníčky jsou velmi jednoduché, tvoří je dvě masivní desky položené na příčných pražcích.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

Benešova vila
Domácí Tipy na výlety

Benešova vila bude od května přístupná šest dní v týdnu