pondělí 16. září 2024

Na Slovensku to znovu vře. Šimečka žádá po Hlasu rekonstrukci vlády

Opozice se tvrdě dožaduje změny vládní politiky. Na Slovensku se také znovu vyhrožuje zabitím, tentokrát ministryni kultury Martině Šimkovičové.

447749194_986991616124474_3356667421984129184_n

Michal Šimečka burcuje proti vládě.
Zdroj: Facebook/Progresívne Slovensko

  • Michal Šimečka burcuje proti vládě.
  • Zdroj: Facebook/Progresívne Slovensko

Poté, co odeznělo zděšení z květnového atentátu na premiéra Roberta Fica, to na Slovensku opět začíná vřít. Váda zjevně nechce upustit od personálních změn ve vedení některých institucí jako je nově Slovenská národní divadlo a Slovenská národní galerie, opozice, vedení liberálním hnutím Progresívne Slovensko zase hodlá polevit v protestech, kde znovu padají výhrůžky směrem ke krokům kabinetu Roberta Fica.

Byl to právě předseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, který vyzval jednu z koaličních stran HLAS-SD, aby se postavil proti oběma zbylým vládním stranám, tedy SMER-SD a SNS a změnám v oblasti kultury. Předseda HLASu Matúš Šutaj Eštok však jakékoliv Šimečkovy výzvy razantně odmítl. „Opozičním politikům, kteří burcují společnost nenávistí, přeji rozum a zodpovědnost. Hlas se bude nadále věnovat práci pro lidi, aby se na Slovensku lépe žilo,“ napsal na své sociální sítě.

Premiér Robert Fico už předtím uvedl, že opoziční síly, které však přímo nejmenoval, by mohli znovu použít násilí vůči vládním politikům. Podle jeho vyjádření bylo ministryni kultury Martině Šimkovičové vyhrožováno zabitím. Ostatně i Ficův atentátník Juraj Cintula přiznal, že je sympatizantem Šimečky a Progresívneho Slovenska.

Autor: Jan Skala

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi