čtvrtek 26. června 2025

Na seznam prestižního gastronomického průvodce se dostalo nemocniční jídlo

Přestože nemocniční jídlo bývá většinou postrachem všech pacientů a mnohdy zaostává i za nechvalně proslulými školními jídelnami, jeden zdárný případ přeci jen v Evropě najdeme.

s_full__dJjLkqgkdFDRFcMun5MooEYpzpkiiHhvrBnf5N4c

Odborníky zajímala chuť, vůně, ale i složení jídel a jejich vyváženost.
Zdroj: Gault&Millau

  • Odborníky zajímala chuť, vůně, ale i složení jídel a jejich vyváženost.
  • Zdroj: Gault&Millau

Nemocnice v západní Belgii získala uznání prestižního francouzského průvodce restauracemi Gault&Millau za kvalitu jídla, které podává svým pacientům.

"Kromě lékařské péče považujeme za důležité poskytovat našim pacientům i kvalitní stravu, která se podílí na samotné léčbě a přispívá k lepší náladě,“ řekl Tino Gabriel, zástupce nemocnice.

Teplá jídla hodnotili odborníci podle chuti, vůně, textury i konzistence. Inspektoři se zaměřili také na teplotu, čerstvost a sezónnost použitých surovin. Zajímala je i samotná prezentace jídla.

V našich končinách zatím s takovou gastronomií v nemocnicích počítat nemůžeme. Málokteré zdravotnické zařízení se drží toho, že i strava léčí, a tak jídla vypadají často následovně.

Nemocniční strava

Autor: HT

Související

lékaři
Domácí

Nemocnice mají nedostatek personálu, nejhůř je na tom Středočeský kraj

ovesná kaše
Světové dny Jídlo

Den ovesné kaše

cibulové kroužky
Světové dny Jídlo

Den cibulových kroužků

smoothie
Světové dny Zdraví

Den smoothie