čtvrtek 19. září 2024

Na severu Gazy hrozí hladomor, tvrdí zpráva OSN. Nestíhá zásobování oblasti

Kvůli váznoucímu zásobování hrozí vypuknutí hladomoru na severu Pásma Gazy. EU obvinila ze současné situace Izrael, ten však vinu svaluje na špatnou distribuci mezi samotnými Palestinci.

food-distribution-al-shaboura-camp-in-gaza-media

Obyvatelé Pásma Gazy čekající na příděl potravin.
Zdroj: WHO

  • Obyvatelé Pásma Gazy čekající na příděl potravin.
  • Zdroj: WHO

Pokud se nepodaří vytvořit lepší zásobování severní části Pásma Gazy hrozí, že v oblasti vypukne do dvou měsíců hladomor. Alespoň v tomto duchu hovoří zpráva, kterou předložila Organizace OSN pro výživu a zemědělství, která zmiňuje, že fatálním nedostatkem potravin je ohroženo zhruba 300 tisíc obyvatel, kteří ještě na severu setrvali. Většina civilistů se přesunula na jih Gazy, k hranicím s Egyptem, kde však zásobování rovněž vázne a celou situaci může ještě zhoršit plánovaný útok izraelských sil na město Rafáh, jehož počet obyvatel se po příchodu uprchlíků ze severu zdesetinásobil.

Zpráva zdůrazňuje, že před útokem palestinského hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládalo, na Izrael, jezdilo do oblasti zhruba 150 kamionů humanitární pomoci denně. V říjnu, kdy krvavý spor mezi Hamásem a Izraelem začal, to bylo zhruba 65 vozidel a dnes se daří k lidem dostat pouhých pět procent dodávek.

Kvůli neutěšené situaci v Pásmu Gazy se proti Izraeli obracejí i jeho někdejší spojenci. Nebývale ostrý tón zvolil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který v souvislosti se zprávou organizace OSN uvedl, že izraelská armáda využívá hlad jako zbraň proti palestinským civilistům. Jeruzalém se však ohradil tvrzením, že dodávky váznou zejména kvůli špatné distribuci mezi samotnými Palestinci.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů

Young_homosexual_people_with_rainbow-colored_umbrella_at_Pride_parade_(51262327931)
Zahraniční

Gruzie schválila zákon proti LGBTQ+. Evropská unie zavede víza pro cestování