sobota 28. září 2024

Na Semilsku byl potvrzen račí mor

V Libereckém kraji se objevil račí mor na řece Olešce v semilském okrese.

rak

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Račí mor se nedávno objevil v Libereckém kraji na řece Olešce v semilském okrese. Potvrzení o výskytu poskytly Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj a Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky.

Místa, kde se nákaza prokázala, budou označena informačními tabulemi s podrobnými opatřeními a informacemi pro rybáře a veřejnost o račím moru a jeho prevenci. Mimořádná veterinární opatření budou platná obvykle půl roku. Porušení povinností stanovených těmito opatřeními může být sankcionováno pokutou až do výše dva miliony korun, kterou může uložit Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj.

Račí mor je vážné plísňové onemocnění napadající evropské raky, které způsobuje jejich úhyny. Zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků z Ameriky, které jsou vůči tomuto onemocnění odolné. Není znám účinný lék proti tomuto parazitovi, který roste na těle raka a uvolňuje do vody pohyblivé spory, jež zajišťují jeho šíření. Jiné živočichy neohrožuje, ale spory mohou přežívat ve vodě týdny až měsíce.

K šíření račího moru přispívá vypouštění nepůvodních raků do vod z akvárií nebo ryb, které byly v kontaktu s kontaminovanou vodou. Spory se mohou také šířit na rybářském náčiní. Opatření na řece Olešce rovněž zahrnují omezení rybolovu a další vodní aktivity, aby se zabránilo dalšímu šíření nákazy mezi populací raků i dalších živočichů.

Autor: Šimon Mitro

Související

úklid přírody -ilustrační foto
Domácí

Do přírody vyrazí uklízet tisíce dobrovolníků

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk