čtvrtek 19. září 2024

Na Přerovsku řádí bobři, město chce jejich odlov

Zákonem chráněný hlodavec se vymyká kontrole u rybníků Dolní a Prostřední Svrčov.

beaver-rat-7738914_1280

Bobr evropský.
Zdroj: pixabay.com

  • Bobr evropský.
  • Zdroj: pixabay.com

Chráněný, ale nežádoucí – bobr evropský způsobuje na Přerovsku velké problémy, konkrétně v lokalitě významné přírodní památky Dolní a Prostřední Svrčov u tamních rybníků, kde poškodil za poslední měsíce desítky stromů. Za jejich vykácení a ochranu zbylých stromů vynakládá město Přerov, které je vlastníkem, desítky tisíc korun.

"Bobři na Svrčově pobývají už delší dobu, ale na podzim loňského roku se jejich aktivita vystupňovala natolik, že poškodili desítky stromů. Některé bylo nutné pokácet – hrozila nejen další škoda na majetku, ale i zranění lidí, kteří se zde pohybují,“ řekl náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal. 

Radnice nechala nepoškozené stromy oplotit a natřít proti okusu. Ve vzduchu je ale větší nebezpečí, hrozí totiž protržení hrází rybníků. "Tento zvířecí stavební inženýr je sice zatím používá jako skluzavku do vody, ale je schopen si v hrázi vyhloubit svou noru v řádu několika málo dní,“ upozornil vedoucí oddělení správy ostatního majetku a komunálních služeb Petr Školoud. Město proto usiluje o povolení k odlovu bobrů. 

Není to poprvé, kdy bobři na Přerovsku řádí. Před osmi lety v rekreační oblasti Laguna v Přerově poškodili dřeviny, o rok dříve v nedalekém Lipníku nad Bečvou poničili část nově postavené cyklostezky. V roce 2018 se usídlili v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem.

Autor: mš

Související

profimedia-0903138545
Domácí

Pyrotechnici odpálili pumu v Litvínově. Škody by měly být minimální

profimedia-0886148979
Zahraniční

Bolívie se potýká s obrovskými požáry. Jejich rozsah je největší od roku 2010

profimedia-0898405872
Zahraniční

Portoriko se obává nejhoršího. Hrozí, že ho smete bouře Ernesto

vlak čd
Domácí

Výstavba vysokorychlostní trati mezi Brnem a Přerovem začne příští rok, říká Kupka