Na pěti místech hrozí při koupání vážná zdravotní rizika

Na pěti místech v Česku platí výstraha před koupáním. Hrozí vážná zdravotní rizika.

rybník

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Před koupáním na neozkoušených místech by lidé měli zkontrolovat, zda na daném rybníku, nádrži či koupališti nehrozí při kopaní nějaká zdravotní rizika. Jakost vody včetně data kontroly je přehledně vyobrazena na webu koupacivody.cz, který spravuje Ministerstvo zdravotnictví.

Aktuálně je v platnosti nejvyšší výstraha v podobě zákazu koupání z důvodu akutního poškození zdraví na třech místech v Česku. Jde o přírodní koupaliště Trutnov Dolce park v Královehradeckém kraji, kde byly značně překročeny limity sinic a chlorofylu-a. Na tomto místě provozovatel pro letošní rok již ukončil koupací sezónu. Dále pak vodní nádrž Orlík v oblasti veřejného tábořiště Podolsko v Jihočeském kraji, kde byla překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl-a, a koupaliště s přírodním čištěním vody Lhotka v Praze, kde byl zjištěn výskyt původců cerkáriové dermatitidy.

Na dalších dvou místech platí druhá nejvyšší výstraha, které se vyhlašuje v případech, kdy voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. V tomto případě jde o Staňkovský rybník v Jihočeském kraji, kde byla překročena hodnota ukazatele sinice a chlorofyl-a, a lom Horní Cerekev na Vysočině, kde byly zjištěny zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazatelů indikující bakteriologické znečištění.

Kromě těchto pěti míst je zhoršená jakost vody hlášena na sedmi místech Česka. V tomto případě jde o třetí nejvyšší výstrahu, která nemusí způsobit zdravotní potíže, ale přesto by bylo lepší se těmto místům do další kontroly vyhnout. Jde o nádrž Lipno v části pláže Horní Planá (v případě Lipna neplatí, že zhoršená jakost vody platí pro celou nádrž, například na pláži Černá v Pošumaví je voda zcela v pořádku. Kontrola proběhla na obou místech 26. června). Dále pak rybník Kachlička na Vysočině, rybník Rosnička v Olomouckém kraji, Stříbrný rybník v Královehradeckém kraji, Hamerské jezero v Libereckém kraji, Máchovo jezero v části Staré Splavy v Libereckém kraji a Velký rybník v Karlovarském kraji.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

vodní nádrž Nové mlýny
Domácí

Počasí bude opět lákat k vodě, sinice ale komplikují koupání

2598466689_8e7f2aa167_c
Domácí

Koupání zakázáno! Nově se na seznamu objevuje Máchovo jezero i Orlík

Máchovo jezero
Domácí

Na 12 místech v Česku platí zákaz koupání

rybník
Domácí

Zákaz koupání platí na osmi místech v republice