čtvrtek 25. dubna 2024

Na Ostravsku a Karvinsku ožijí vlečky, vrací se na ně vlaky

Oblast Ostravska a Karvinska je spojená s těžbou černého uhlí. Ta už sice téměř utichla, historii regionu ale připomíná stále.

vlakPOHO5 (2)

Vlak v pohornické krajině
Zdroj: Moravskoslezský kraj

  • Vlak v pohornické krajině
  • Zdroj: Moravskoslezský kraj

V dolech už se uhlí téměř netěží, ale vlečky, kterými se dříve sváželo uhlí, nezanikly. V budoucnu by po nich mohly jezdit tramvaje, teď se na ně opět vrací vlaky. O letních víkendech budou sloužit turistům, kteří se mohou vydat na vlakové projížďky pohornickou krajinou Ostravsko-karvinského revíru.

„Na některých klíčových místech jsou plánované i zastávky, takže lidé budou moct na chvíli vystoupit, přečíst si další zajímavosti na infopanelech a v klidu si z tohoto zážitku pořídit na památku fotografie,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka.

První trasa povede pohornickou krajinou z polského Cieszyna a Českého Těšína do stanice Josefova jáma, která je jen kousek od ostravské zoo. Vlaky na druhé trase budou jezdit po báňských vlečkách, v sobotu z nádraží Ostrava střed a v neděli z Havířova. Komentované projížďky potrvají do 17. září.

Autor: Emil Mikuš

Související

DSC_8726_.jpg
Tenis

V Ostravě postupuje jen Kolář

DBME2-data.jpg
Zahraniční

Kupé pro dva a virtuální ručník, německé dráhy ukázaly budoucnost cestování

436243335_985320662957337_7029681831456984479_n
Domácí

Předsednictví k výročí? Fiala při volbě šéfa ODS nemá protikandidáta

Aktuální podoba chátrající historické sýpky ve Svinově.
Domácí

Ostrava chce zachránit chráněnou sýpku