neděle 8. září 2024

Na luxusních autech už neušetří. Změna pravidel pro podnikatele při odpočtu DPH

Už mají jen pár týdnů na nákup auta s neomezeným odpočtem DPH. Od nového roku totiž určila vláda podnikatelům maximální částku, kterou můžou díky dani z přidané hodnoty ušetřit. Ti vynalézavější ale o dosavadní výhody přijít nemusejí.

Ilustrační foto

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

420 tisíc korun, to je maximální částka, kterou si od nového roku budou moci plátci DPH odečíst z daní při koupi auta. Cena vozu pak bude omezená na dva miliony korun. Bude tak prakticky nemožné vejít se do ní třeba u elektromobilů. Jde o omezení v rámci vládního úsporného balíčku, který má snížit státní deficit. Podnikatelé tak můžou ušetřit celou 21procentní daň při částkách do libovolné výše už jen posledních pár týdnů.

Limit by se neměl týkat nákladních automobilů. Podnikatelé, kteří budou chtít vůz i pro osobní účely ve vyšších cenových relacích, se budou muset poohlížet třeba po pickupech, dodávkách, nebo obytňácích. Mezi těmi vynalézavějšími se ale mluví také o známé praxi z let, kdy ještě vůbec možnost odpočtu z daní při nákupu osobních aut nebyla. Tehdy se do kufrů instalovaly mřížky a auto se rázem změnilo v nákladní. Nevýhodou je pak omezení vjezdu do míst, kam nákladní automobily nesmí.

Podle daňových specialistů je ještě možné nové omezení obejít také tím, že se do konce roku na nový automobil složí záloha. Když se pak koupí kdykoliv v roce 2024, měla by pro odpočet z daní platit stará pravidla.

Omezení by prý ale mohlo mít i své výhody. Pokud se rapidně sníží poptávka, budou prodejci automobilů muset začít zlevňovat.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: tipcars.com, sting.cz

Související

50096406166_b179855408_b
Domácí

Začíná boj o rozpočet. Pokud ho Piráti nepodpoří, nemají ve vládě co dělat

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září

cv-galerie_ministr-stanjura_2
Domácí

Státní rozpočet pod palbou kritiky. Piráti žádají peníze za cenu vyššího schodku

profimedia-0902676565
Domácí

Vláda přetváří pravidla pro pobyt cizinců