sobota 21. září 2024

Na lavinový kurz zamířili záchranáři a psi

Nácvik pátrání po osobách pod lavinou, při kterém spolu kooperují psovodi, jejich psi a také dron – to je jen jedno z témat, kterému se právě věnují horští záchranáři v Krkonoších.

V Krkonoších trénují horští záchranáři se psy.

V Krkonoších trénují horští záchranáři se psy
Zdroj: horskasluzba.cz

  • V Krkonoších trénují horští záchranáři se psy
  • Zdroj: horskasluzba.cz

Až do pátku pokračuje Mezinárodní lavinový a kynologický kurz pro účastníky pěti evropských horských služeb. Dorazili na něj horští záchranáři z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska a Slovinska. Základnu mají na Richtrových boudách. „Na hřebenech Krkonoš neleží tolik sněhu, kolik bychom si představovali, ale kvalitu ani program kurzu to zásadně neovlivní. Máme připravené alternativní metody výcviku. Navíc stále pevně věříme, že nám Krakonoš na poslední chvíli nějaký ten sníh ještě pošle,“ říká s úsměvem Jan Hepnar z kynologické brigády Horské služby.

Kurz vede lavinový preventista a záchranář ze Špindlerova Mlýna Robert Dlouhý. Obsahem výcviku je školení záchranářů v lavinové prevenci, vzájemné předávání zkušeností a novinek, zdokonalování se v moderních technologiích a také kynologický výcvik za použití moderních tréninkových metod.

„Na akci přijelo asi padesát horských záchranářů a více než třicet záchranářských psů. Na místě je poděkovat Policii ČR, která nám kromě zázemí na Richtrových boudách poskytla také vrtulník, který je nedílnou součástí výcviku,“ říká vedoucí kynologické brigády Horské služby Pavel Smejkal.

Související

GXhaJpVXsAA0Za4
Domácí

Bude pršet ještě zítra. Meteorologové rozšířili výstrahu o západní Čechy

2018-06-23-21-41-58
Domácí

Vlků v Krkonoších přibývá. Už se pohybují po celém národním parku

Hofbaude1
Domácí

Kopie Dvoraček možná otevře letos. Původní stavbu zlikvidovala dřevomorka

profimedia-0882603693
Domácí

Cestu na Sněžku znovu lemují sítě proti neukázněným turistům