čtvrtek 17. října 2024

Na kole na vrcholky Krkonoš. Labská stezka by měla vést až k prameni Labe

Na kole by se mělo v budoucnu dát dojet až k prameni Labe. Královéhradecký kraj chce protáhnout Labskou stezku až na toto vyhledávané místo.

pramen Labe

Labe sice pramení o zhruba dvě stě metrů mimo, ovšem i tak je jeho symbolický pramen velmi vyhledávaným místem.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Labe sice pramení o zhruba dvě stě metrů mimo, ovšem i tak je jeho symbolický pramen velmi vyhledávaným místem.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože terén je obtížný a převýšení vysoké, měla by se cyklotrasa Labská stezka rozšířit až k samotnému prameni největší české řeky, který leží na vrcholcích Krkonoš. Aspoň tak to vyplývá ze záměrů Královéhradeckého kraje. I když je dobudování Labské stezky jednou z priorit, zatím ještě nezazněl termín, kdy by cyklisté mohli k prameni Labe vyjet.

V současné době má Labská stezka 1300 kilometrů a vede z Krkonoš do německého města Cuxhaven na pobřeží Severního moře, do než se Labe vlévá.

Nejsnažší cesta k prameni Labe je v současné době kyvadlovou autobusovou dopravou, nástupní stanice je na Horních Mísečkách a výstup na Zlatém návrší u Vrbatovy boudy. Od té je třeba už se vypravit po svých.

Několik kilometrů dlouhá trasa je jednou z nejkrásnějších stezek v Krkonoších. Po cestě lze vidět Pančavský vodopád, který je nejvyšším svého druhu v České republice, pomník tragicky zesnulých lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty nebo se občerstvit ve vyhlášené Labské boudě. Z té už je to k prameni jen něco málo přes kilometr, navíc širokou, upravenou cestou.

I když je pramen symbolickou instalací a ten skutečný leží zhruba o dvě stě metrů dále, je jedním z nejvyhledávanějších míst v celých Krkonoších.

Autor: Jan Skala

Související

640px-Labská_bouda_(01)
Domácí

Skládka pod Labskou boudou po letech zmizela. Některé věci skončily v muzeu

profimedia-0907256252
Domácí

Zima se už hlásí o slovo. Severní hory zasypala sněhová nadílka

442f35be-9e73-47f0-9164-196f69f16405
Film a TV

Zemřela Věra Plívová-Šimková. Pomáhala léta objevovat krásy obyčejného dětství

GXhaJpVXsAA0Za4
Domácí

Bude pršet ještě zítra. Meteorologové rozšířili výstrahu o západní Čechy