Na Kanárských ostrovech se vylodilo 270 migrantů

I Kanárské ostrovy bojují s migrací. Na ostrově El Hiero se vylodilo 271 migrantů.

profimedia-0810592904

Vylodění migranti na ostrově El Hierro (3. 10. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Vylodění migranti na ostrově El Hierro (3. 10. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

V úterý se na nejzápadnějším Kanárském ostrově El Hiero vyladilo 271 migrantů subsaharského původu. Jde o největší počet migrantů, kteří připluli na jedné lodi na toto souostroví. Španělsko, a zejména Kanárské ostrovy ležící u afrického pobřeží, jsou jedním z vstupních bodů do Evropy pro nelegální přistěhovalce.

Podle nejnovějších údajů ze španělského ministerstva vnitra doputovalo na Kanárské ostrovy v období od 1. ledna do 30. září letošního roku téměř 15 tisíc migrantů. Jde o pětinový nárůst oproti stejnému období loňského roku.

V posledních letech migrační trasa na Kanárské ostrovy roste i z důvodu přísnějších kontrol ve Středozemním moři. Mezi Afrikou a Kanárskými ostrovy je plavba pro migranty nebezpečnější a často zde dochází ke smrtelným nehodám. Od začátku tohoto roku zemřelo nebo zmizelo 140 migrantů na této trase, vyplývá to z údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) ze začátku září.

Podle španělské nevládní organizace Caminando Fronteras, která se na rozdíl od IOM spoléhá na nouzová volání těch, kteří jsou na moři nebo jejich příbuzných, odhaduje, že v první polovině roku zemřelo nebo zmizelo na této migrační trase 778 migrantů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

haitian-citizens-crowd-a-ship-near-a-port-in-haiti-jan-16-after-earthquake-98dab8-1024
Zahraniční

Konflikt na Haiti se zhoršuje. Dominikánská republika uprchlíky odmítá

stárnutí
Domácí

Naděje na dožití v Česku roste

rozvod
Domácí

Svatba je pro Čechy čím dál menší terno, počty rozvodů však stále rostou

3861152799_68da22d67e_c
Domácí

Česká republika vymírá. Počtu obyvatel už nepomáhá ani migrace