pátek 20. září 2024

Na internetových bazarech řádí podvodníci

Třetina lidí se stala cílem podvodu na internetových bazarech.

pexels-sora-shimazaki-5926386

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

Společnosti ESET ve spolupráci s Policií ČR vydala průzkum ohledně podvodů na internetových bazarech. Průzkum odhalil, že se s podvodem setkala téměř třetina (31 %) uživatelů internetových bazarů a pětina z nich podvod dosud nehlásila. S výpovědí respondentů vyplynulo, že více než pětina uživatelů využívá bazary často (22,64 %) a téměř polovina respondentů je alespoň jednou k prodeji zboží využila (48,73 %). Nejčastěji online bazary využívají lidé ve věku 30 až 40 let.

Podvodníci kontaktují prodávající nejčastěji přes chatovací aplikaci Messenger (12,27 %), e-mail (10,82 %) nebo zprávou prostřednictvím aplikace WhatsApp (7,18 %). Přes 20 % uživatelů uvedlo, že se jim podařilo podvod včas odhalit a že jim tak nevznikla žádná finanční škoda. Necelá desetina pak uvedla, že jim v důsledku podvodného jednání vznikla škoda do výše 1 000 Kč (9,36 %). 5 % dotázaných uvedlo finanční škodu do 5 000 Kč.

Do 24 hodin nahlásilo podvod na policii pouze 4,09 % respondentů a celkem 20,82 % podvod vůbec nenahlašovala. 7 % dotázaných uvedlo, že se nejdříve snažili s podvodníkem komunikovat a situaci vyřešit, ale nakonec se na policii obrátili.

Podvod často spočívá v tom, že pseudozájemce o zboží přesvědčí prodávajícího skrze různé argumenty k tomu, aby vyplnil osobní údaje i informace z platební karty na podvodnou stránku, která vypadá legitimně. Tento podvod se v poslední době týkal např. přepravce DPD, jehož stránky se snažili podvodníci napodobit. Je zapotřebí kontrolovat doménu stránky a nejenom to, jak stránka vypadá.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ESET

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty