čtvrtek 19. září 2024

Na horách je horší kvalita sněhu, úrazů neubývá

Současné počasí, které nabízí už typicky jarní lyžování, má vliv na kvalitu povrchu sjezdovek. Hory jsou stále plné lyžařů, kteří mnohdy přecení své síly. Horská služba hlásí stále spoustu výjezdů.

sjezdovka -ilustrační foto

sjezdovka -ilustrační foto
Zdroj: Andrea Jančová

  • sjezdovka -ilustrační foto
  • Zdroj: Andrea Jančová

Ráno jsou sjezdovky ztvrdlé s velmi rychlým povrchem, v průběhu dne dojde k změknutí vlivem slunečních paprsků a odpoledne rozježděný sníh tvrdne. Každá z těchto situaci má podle záchranářů svá rizika. Řada lyžařů v těchto podmínkách přecení své síly a ohrozí nejen sebe, ale i ostatní lyžaře.

Zásahů Horské služby je stále dost. Například v Beskydech došlo ke srážce dvou lyžařů. Desetiletá dívka byla po srážce odmrštěna mimo sjezdovku a narazila do zídky. S mnočetnými zraněními jí vrtulník převážel do ostravské nemocnice. Podobné zásahy se odehrály v Krkonoších, kdy na ztvrdlém povrchu tři lyžaři, v průběhu jedné hodiny nezvládli jízdu a jejich dovolená pokračovala ošetřením Horskou službou a transportem do nemocnice. Záchranáři jsou stále v pohotovosti, lyžařů je na horách stále dost, proběhnou ještě dva turnusy jarních prázdnin.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Horská služba

Související

hora
Světové dny Příroda

Den hor

sniezka_cam_1768d1-85f5041a33f2e2bce590acac416ce1ed
Zahraniční

Na zledovatělé polské straně Sněžky dnes zemřeli dva lidé, po dalších se pátrá

Beskydy
Světové dny Příroda

Den hor

D6B8006E-F345-41CF-8DE6-4CAD4A2F2B56
Zahraniční

Pes přežíval týdny v amerických horách San Juan po boku svého mrtvého pána