pátek 27. září 2024

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti

První oběti na životech, miliony lidí bez elektřiny a obrovské škody. To je pouze první den hurikánu Helene, který udeřil na pobřeží Floridy a Georgie.

profimedia-0912513618

Hurikán Helene udeřil začal pustošit Floridu.
Zdroj: Profimedia

  • Hurikán Helene udeřil začal pustošit Floridu.
  • Zdroj: Profimedia

Rychlost větru přesahující 200 km/h a extrémně silné deště, přesně tak se prezentuje hurikán Helene, který dorazil na pobřeží Floridy a začíná také pustošit sousední Georgii. O sílu živlu, který je řazen do čtvrté kategorie, informovalo dnes ráno Národní hurikánové středisko (NHC). Guvernér Floridy Ron DeSantis doplnil o oznámení, že celá věc už dostává tragický rozměr kvůli jedné oběti, kdy zemřel člověk, kterého v autě zabila padající dopravní značka. Další dvě oběti hlásí Georgia.

Americká vláda už v obou státech, stejně jako v Alabamě, vyhlásila stav nouze a apelovala na obyvatele, aby respektovali případnou nařízenou evakuaci. Administrativa prezidenta Joea Bidena všem třem státům uvolnila federální pomoc.

Letošní rok je, co se týče, hurikánů jeden z nejničivějším. Takový počet živlů čtvrté kategorie, byl za posledních sto let zaznamenán na území Spojených států pouze pětkrát. Naposledy v roce 1986.

Autor: Jan Skala

Související

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

profimedia-0871382021
Krimi

Alabama popravila muže dusíkem. Je to mučení, tvrdí lidskoprávní aktivisté

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

GYPJdxyWIAAadvv
Zahraniční

Na Mexiko udeřil hurikán John. Pobřeží může spláchnout vlna z Pacifiku