středa 15. května 2024

Na demonstraci mluvil otec zavražděného novináře. Ficovi ale protesty neškodí

Změny v trestním zákoně, ale i stopnutí pomoci Ukrajině, vyhnaly do ulic na Slovensku tisíce lidí. Na přetřes se dostala i šest let stará vražda novináře Jána Kuciaka.

GFSDAxdWIAA36WZ

Proti Ficově vládě demonstrovaly tisíce lidí, někteří z nich přinesli i ukrajinská hesla na protest proti Ficově odmítání pomoci sousedské zemi.
Zdroj: X

  • Proti Ficově vládě demonstrovaly tisíce lidí, někteří z nich přinesli i ukrajinská hesla na protest proti Ficově odmítání pomoci sousedské zemi.
  • Zdroj: X

Šest let stará vražda novináře Jána Kuciaka už jednou stála Roberta Fica jeho premiérský post a nyní Slovenskem tento čin, který dosud nebyl uzavřen, rezonuje znovu. Připomínají jej protestní akce, které se od listopadu konají ve velkých slovenských městech a které jsou namířeny znovu proti Ficovy, jenž se stal počtvrté premiérem po zářijových volbách. Prostřednictvím demonstrací, kdy se na té včerejší v Bratislavě sešlo 30 tisíc lidí a v Košicích zhruba šest tisíc, chtějí opoziční strany, které s Ficovým SMEREM-SD parlamentní volby prohrály, poukázat na připravované změny v trestním zákoně.

Vláda v něm chce zmírnit trestní sazby za korupci a hospodářskou kriminalitu, dále zkrátit promlčecí lhůty trestných činů a další změny, které by se týkaly také dosud pravomocně neukončených případů. Rovněž chce zrušit Ústav speciální prokuratury, který se v minulosti zabýval prorůstáním korupčních praktik do politiky a to zejména za Ficovy vlády. Kroky kabinetu nekritizuje pouze Slovenská opozice, vedená liberální stranou Progresívne Slovensko, ale i Evropská komise. Včerejší protestní akce se zúčastnil také otec zavražděného Kuciaka, která mluvil o Ficově mafii. "Děkujeme, že bojujete spolu s námi, aby pravda zvítězila," uvedl rovněž.

Současné demonstrace však nemají na oblibu Ficova kabinetu žádný vliv. Podle průzkumu veřejného mínění se preference strany SMER-SD od posledních voleb, kdy se umístila na prvním místě, nijak výrazně nevychýlily.

Autor: Jan Skala

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

justice
Krimi

Ubodal otce, zranil matku. Dostal osm let vězení za opilství

mexická policie
Zahraniční

Další mrtví v Mexiku. Při střelbě v centru města zemřelo osm lidí

6b120c1291cbc58f9479f3dcad4c986e
Krimi

Pád kazašského ministra dokonán. Za vraždu manželky jde na 24 let do vězení