pátek 20. září 2024

Na Chebsku se rozšířila africká bělozubka

Mapování výskytu drobného afrického savce na území ČR započalo 20. září. Trvat bude tři roky.

Bělozubka tmavá

Bělozubka tmavá
Zdroj: Matthieu Berroneau / AVČR

  • Bělozubka tmavá
  • Zdroj: Matthieu Berroneau / AVČR

Bělozubka tmavá je nenápadný hlodavec, kterého by valná většina lidí zaměnila za rejska obecného. Tento drobná „myš“ byla do Česka zavlečena z Afriky a pozorována byla především v Chebské pánvi. Dne 20 září započalo tříleté mapování tohoto druhu u nás pod záštitou Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Bělozubka byla v Česku objevena vloni na podzim. Pravděpodobně se k nám dostala údolím Ohře či Odravy před několika málo lety, předpokládají vědci. „Odchytávat budeme především v okolních vesnicích kolem Nebanic, kolem statků a farem, protože tato bělozubka se ráda vyskytuje v okolí lidských sídel a přilehlých zahradách. Použijeme živochytné pasti, do kterých dáváme jako návnadu vločky smíchané s rybičkami. Těmto chráněným hmyzožravcům nechceme zbytečně ubližovat, vzorky pro analýzu DNA proto budeme odebírat výtěrem z tlamičky zvířat,“ vysvětlila Alena Fornůsková, vědkyně z Ústavu biologie obratlovců AV ČR (ÚBO).

Pomoci může i veřejnost. „Ke sběru dat bychom rádi vyzvali i veřejnost. Každý záznam nám totiž může pomoci určit přesný areál výskytu této bělozubky a rovněž rychlost a směr jejího šíření. To jsou důležitá data, která využijeme i při výzkumu interakcí s místními druhy rejsků a bělozubek,“ uvedl Jan Matějů, zoolog z Muzea Karlovy Vary. „I když je cílovým druhem našeho monitoringu bělozubka tmavá, budeme samozřejmě sledovat výskyt i dalších druhů drobných hmyzožravců.

Jak poznat bělozubku tmavou?

  • Na rozdíl od rejsků mají bělozubky, jak jméno napovídá, bílé zoubky. Rejsci mají špičky zoubků červené, zbarvené železem.
  • Dalším rozlišovacím znakem bělozubek jsou zřetelně viditelné ušní boltce a odstáté chlupy na ocase.
  • V České republice se doposud nacházely pouze dva druhy bělozubek, šedá a bělobřichá. Nově příchozí bělozubka tmavá je poněkud větší než oba zmíněné druhy. Dospělý jedinec může vážit cca 11–14 g, zatímco bělozubka šedá jen asi 3 až 7 g, tedy zhruba dvojnásobek.
  • Třetí druh, bělozubka bělobřichá, je jen o trochu menší než tmavá, dosahuje hmotnosti 7 až 15 g, dává přednost vlhčím biotopům, tedy okolí rybníků, potoků a řek, případně mokřadům. Od bělozubky tmavé se odlišuje, jak název napovídá, právě světlým, téměř bílým bříškem.
  • Bělozubka tmavá se ráda vyskytuje v okolí lidských sídel a obydlí.
Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru