pondělí 7. října 2024

Na cesty přibalit léky na zažívání nebo bodnutí hmyzem, radí lékárníci

Je tady doba prázdnin a s nimi spojeného cestování. Každý z nás to před cestou zná – před dovolenou si sbalit cestovní lékárničku. Ale co do ní?

léky

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Dobře vybavená domácí lékárnička bude vypadat pro každého trochu jinak. Pacienti s chronickým onemocněním musí dbát na to, aby obsahovala léky, které běžně užívají, rodiny s dětmi ji zase rozšíří například o sirupy. „V létě je důležité mít v lékárničce léky na zažívací potíže či teplotu, nebo bolest dezinfekce, obvazy, náplasti nebo případně i nejrůznější gely na ošetření po bodnutí hmyzem či popálení. Hodit se mohou i kapky do očí nebo léky na alergii. Vhodné jsou i například pinzety na odstranění klíšťat,“ dodává prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Kromě správného obsahu cestovní lékárničky je nutné myslet i na způsob uchovávání léků, právě v létě totiž hrozí jejich znehodnocení vlivem nevhodného skladování. Lékárníci také radí vybavit si lékárničku před odjezdem a nespoléhat na lékárny v dovolenkových destinacích. Při pořízení léčivého přípravku v jiné zemi může být jazyková bariéra příčinou nevhodného použití například u dětí.

Na paměti bychom měli mít, že ne všechny léky jsou v zahraničí k dispozici a stejný lék může být vydáván pod jiným názvem nebo i s odlišným dávkováním, dodává v aktuální tiskové zprávě Česká lékárnická komora.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká lékárnická komora

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

cestování
Světové dny

Den turismu

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma