pátek 4. října 2024

Na české tratě míří rekordní počet nových vlaků

České dráhy během letošního roku uvedou do provozu 80 nových vlaků. Cestující si modernější a pohodlnější cestování vychutnají především na Vysočině a v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Vlak RegioPanter.

Vlak RegioPanter.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vlak RegioPanter.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na českých železnicích se letos rozjede celkem 80 nových vlaků. Modernizace v cestování se dočkají především cestující na Vysočině a v Jihomoravském a Olomouckém kraji. „V první polovině roku nahradí staré soupravy nové jednotky RegioPanter na elektrifikovaných tratích na Vysočině a ve druhé polovině roku začne plošná náhrada starších souprav v Olomouckém kraji. Další nové jednotky RegioPanter zamíří do Moravskoslezského kraje,“ řekl Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah.

Předpokládáme, že koncem roku zahájíme zkušební provoz s cestujícími také u motorových jednotek řady 847 od společnosti PESA. Ty zamíří nejprve na tratě Jihočeského a Středočeského kraje, Prahy a následně také do Pardubického kraje a na Vysočinu. Příští rok budou pokračovat dodávky nových jednotek RegioPanter a motorových souprav do Královéhradeckého kraje,“ doplnil Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu.

Výhodou nových vlaků je internetové připojení Wi-Fi, zásuvky pro cestující, prostory pro umístění kočárků, kol nebo lyží, bezbariérový přístup, klimatizovaný interiér a větší bezpečnost.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

Vizualizace rychlotrati mezi Brnem a Přerovem.
Domácí

Hledá se zhotovitel rychlotrati mezi Brnem a Přerovem

ČD
Domácí

České dráhy od prosince zdraží jízdné

nocni_vlak
Domácí

První vlaky na trati z Prahy do Ostravy vyjedou v sobotu

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí