úterý 2. července 2024

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

Za necelých sedm a půl miliardy korun je k mání soukromý pozemku na Arktidě o velikosti šest tisíc hektarů.

Špicberky

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Na souostroví Špicberky spadajícím pod polární oblast Arktidy se nabízí k prodeji jedinečný pozemek o rozloze 60 kilometrů čtverečních za „pouhých“ 300 milionů eur, tedy necelých 7,5 miliardy korun. Pro porovnaní, pozemek zvaný Søre Fagerfjord plný panenské přírody, fjordů a hor je velký jako celé Karlovy Vary.

Jde o poslední soukromý pozemek na Špicberkách. Společnost Knight Frank, která prodej zprostředkovává, zdůrazňuje nejen jeho ekologickou hodnotu, ale i „jedinečnou příležitost pro ochranu přírody a filantropii“. Špicberky leží mezi pevninskou částí Norska a Severním pólem a mají velký potenciál pro využívání přírodních zdrojů, jako jsou ropa, plyn a nerostné suroviny. Tání ledu v Arktidě totiž otevírá nové možnosti těžby. Souostroví spadá pod Norsko.

Omezení pro nákup pozemku jsou minimální. Kupec či společnost musí pocházet ze země, která ratifikovala Špicberskou dohodu. Ta byla uzavřena 9. února 1920 a přiznává Norsku svrchovanost nad tímto územím, ale území podle ní musí zůstat demilitarizované. Zemí, jež ratifikovaly dohodu, je na světě téměř 50, včetně Ruska a Číny.

Zástupce společnosti Knight Frank uvedl, že se o prodeji diskutují s řadou velmi bohatých osobností z celého světa a že hledají ty správné správce, kteří budou mít prostředky na boj proti negativním vlivům na životní prostředí a na ochranu zdejší flóry a fauny.

Autor: Šimon Mitro

Související

thwaites-glacier
Zahraniční

Antarktické ledovce tají zevnitř. Zkázu jim přináší teplá voda z oceánu

slunečnice
Světové dny

Den druhé poloviny roku

víla
Světové dny

Den víl

příroda
Zahraniční Příroda

EU schválila historický zákon o obnově přírody