Na 18 místech v Česku hrozí při koupání nebezpečí

Ministerstvo zdravotnictví varuje před koupáním na 18 místech v Česku. Na osmi místech platí zákaz koupání, na dalších deseti může koupání způsobit závažné zdravotní potíže.

Rybník Rosnička

Rybník Rosnička
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rybník Rosnička
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zda je na daném koupališti, rybníku či vodní nádrži voda vhodná ke koupání, může kdokoli zjistit na webu koupacivody.cz, který spravuje Ministerstvo zdravotnictví. Aktuálně platí zákaz koupání na osmi místech v ČR. Na dvou z osmi místech již byla ukončena koupací sezóna z důvodu masivního výskytu sinic. Jde o přírodní koupaliště Trutnov Dolce park a Stříbrný rybník v Královehradeckém kraji.

Dále je v platnosti zákaz koupání ve vodní nádrži Orlík v části veřejného tábořiště Podolsko z důvodu překročení hodnot sinic, ve Velkém rybníku v Karlovarském kraji kvůli masovému výskytu vodního květu sinic, ze stejného důvodu také v nádrži Plumlov a rybníku Rosnička v Pardubickém kraji. V rybníku Chabařovice v Ústeckém kraji byla významně překročena hodnota ukazatele sinic a chlorofyl-a. Sinice jsou důvodem zákazu také v rybníku Kachlička na Vysočině.

Na dalších deseti místech voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Jde o Hamerské jezero v Libereckém kraji, vodní nádrž Čerťák v Moravskoslezském kraji, biotop Laškov a Paseka v Olomouckém kraji, jezírko Košutka v Plzni, jezero Ostrá ve Středočeském kraji, vodní nádrž Trnávka na Vysočině v částech městská pláž Červená Řečice a Petračka a také v rekreačním areálu Pahrbek Napajedla a biotopu Modrá ve Zlínském kraji.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

vodní nádrž Nové mlýny
Domácí

Počasí bude opět lákat k vodě, sinice ale komplikují koupání

2598466689_8e7f2aa167_c
Domácí

Koupání zakázáno! Nově se na seznamu objevuje Máchovo jezero i Orlík

Máchovo jezero
Domácí

Na 12 místech v Česku platí zákaz koupání

rybník
Domácí

Zákaz koupání platí na osmi místech v republice