pátek 18. října 2024

Na 11 místech v republice by se Češi neměli koupat

Zákaz koupání platí na čtyřech místech v republice, na dalších šesti lokalitách je natolik zhoršená voda, že představuje zdravotní riziko.

trnovský rybník

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Slunečné počasí s teplotami i nad třicet stupňů přímo vybízí k pobytu u vody. Na několika místech v republice však jde při koupání o zdraví. Aktuálně jsou čtyři lokality uzavřené pro koupání. Zákaz platí na Vysočině v nádrži Sedlice a rybníku Ředkovec, v Olomouckém kraji na rybníku Dlouhý u Lanškrouna a na pražském koupališti Šeberák, jak uvádí server koupacivody.cz provozovaný Ministerstvem zdravotnictví.

Dalších šest míst v Česku je označeno symbolem vody nevhodné pro koupání. Voda představuje zdravotní riziko zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem na rybníku Chmelař v Ústeckém kraji, koupališti Džbán v Praze, nádrži Orlík - ATC Radava v Jihočeském kraji, Velkém rybníku v Karlovarském kraji, rybníku Rosnička v Pardubickém kraji, vodní nádrži Plumlov v Olomouckém kraji a Pahrbku Napajedla ve Zlínském kraji. V těchto místech byl zaznamenán zvýšený výskyt sinic.

Před plánovaným koupáním je doporučeno ověřit aktuální kvalitu vody na webových stránkách krajských hygienických stanic nebo na portálu koupacivody.cz.

Autor: Šimon Mitro

Související

Logo EZKarty
Domácí Zdraví

EZKarta nově ukáže přehled o očkování dětí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce.
Domácí Covid

Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce, vyzývá k tomu i veřejnost

profimedia-0915900873
Zahraniční

Zdravotnické odbory a ministerstvo se nedohodly na odměnách lékařů

doktor
Domácí

Praktičtí lékaři chystají protest kvůli úhradám. Na dva dny zavřou ordinace