čtvrtek 19. září 2024

Mynář nezaplatil za soukromé cesty. Může za to prý jeho podřízený

Kancelář prezidenta republiky údajně prošetřila jednu z mnoha kauz končícího kancléře Mynáře týkající se jeho čachrů se státním majetkem. Z toho, že Mynář nezaplatil skoro 20 tisíc, viní jeho bývalého podřízeného. Po něm chce také peníze vymáhat.

Mynář

Vratislav Mynář
Zdroj: facebook

  • Vratislav Mynář
  • Zdroj: facebook

V tiskové zprávě uvádí Kancelář prezidenta republiky, že nechala Správu Pražského hradu, která spadá přímo pod Mynáře, prověřit jízdy uskutečněné v dubnu a květnu roku 2022 mezi Prahou, Přerovem nad Labem a Osvětimany. Seznam Zprávy totiž upozornily na to, že náklaďák využíval Mynář pro své soukromé účely. Nechal si dovézt do svého areálu v Osvětimanech stromky. Vůz ve zmiňovaných měsících najel přes 1 800 kilometrů, Mynář tak měl zaplatit Hradu přes 18 tisíc korun.

„Uvedené cesty vykonal řidič přidělený sekretariátu bývalého ředitele správy, a to na jeho příkaz,“ píše se ve zprávě. Mynář prý věc považoval za soukromou. „Bývalý ředitel správy hradu mu garantoval řádné vyfakturování cest. Správa hradu se obrátí na bývalého ředitele, který cestu nařídil jako služební, s požadavkem na vysvětlení a uhrazení vzniklých nákladů,“ stojí v textu na oficiálních stránkách Hradu.

Proč se Mynář nezajímal o to, kdy a kolik má zaplatit, zpráva neuvádí. Dodavatel stromků následně dostal třímilionovou veřejnou zakázku v Lánech.

Mynář si také v hradním mobiliáři půjčil party stan, který postavil u své sjezdovky v Osvětimanech. Původně tvrdil, že za pronájem a dopravu stanu už zaplatil fakturu. Pak ale Hrad přiznal, že žádná faktura ještě neexistuje.

V další tiskové zprávě kanceláře prezidenta se píše o soukromé a ze strany kanceláře nepovolené oslavy bývalého ředitele Správy Pražského hradu pro tři desítky osob v Královské zahradě loni v září.

"Na základě požadavku bývalého ředitele SPH a bývalého ředitele Odboru servisu SPH byl při této oslavě využit mobiliář Pražského hradu a byla podávána teplá i studená kuchyně. Obsluhu na této soukromé akci zajišťovalo minimálně pět zaměstnanců SPH, všichni v domnění, že plní služební úkoly. SPH vznikly náklady spojené se zajištěním mobiliáře, jídla i s organizací servisu," píše se ve zprávě s tím, že Hrad bude po zúčastněných osobách zpětně požadovat uhrazení všech vzniklých nákladů.

Prověřen prý chce také způsob organizace akcí pro veřejnost, kdy docházelo k vyloučení či omezení účasti veřejnosti. "Jedná se například o akci Vinobraní na Pražském hradě 2022, přičemž průběh akce byl pojat opět jako soukromá oslava bývalého ředitele SPH," tvrdí prezidentská kancelář.

Musí být zajištěno, že prostředky SPH slouží pouze k plnění oficiálních úkolů organizace. Jakékoliv zneužívání zdrojů SPH k soukromým účelům je nepřípustné.

Sociální sítě teď žijí spekulacemi, co všechno si ještě stihnou Mynář a jeho kolegové odnést z Hradu, než jej definitivně opustí.

Související

5384451901_d69b0ca519_b
Ekonomika

Nejbohatší britský muzikant. Jmění Paula McCartneyho přesáhlo miliardu liber

renata-kellnerova-ppf-midjourney
Domácí

Nejbohatším Čechem je Kellnerová. Babiš si polepšil o šedesát miliard

Prezident Zeman a kancléř Mynář
Domácí

Další Mynářovy čachry: Dodatky k listině nebo pronájem Hradu

Prezident Zeman a kancléř Mynář
Domácí

Správa Pražského hradu prý podváděla a kradla. Čachrovalo se i s alkoholem